Fler övervakningskameror mot brott dröjer

RÄTTSVÄSEN. Regeringen hoppas att nya regler som underlättar kameraövervakning ska bidra till att hindra och klara upp bilbränder, skadegörelse och andra brott. Men en förändring kan genomföras först om något år.

Just nu arbetar regeringens utredare med att se över dagens regler för att sätta upp övervakningskameror. Målet är att det ska bli lättare att kameraövervaka vissa brottsutsatta platser samt platser med en generell hotbild över sig – exempelvis asylboenden. Kameraövervakning kan även ett sätt att öka skyddet mot terrorhot, enligt regeringen.

Men kameraövervakningen kan också vara ett medel mot den senaste tidens bilbränder runt om i Sverige, framhöll justitieminister Morgan Johansson (S) häromdagen. Dagens regler är snåriga och olika länsstyrelser gör olika bedömningar och därför behövs en ändring.

– En del av bränderna skulle kunna klaras upp om man tillåter mer kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Vi tror att det kan ha en förebyggande effekt, men framför allt att det också blir lättare att utreda fallen, sade Johansson när han och inrikesminister Anders Ygeman (S) redogjorde för regeringens olika åtgärder mot bilbränder och annan kriminalitet.

Login