Regeringen öppnar för utländsk polis i Sverige

GRÄNSER. Polis från andra EU-länder ska få agera på svensk mark. Det blir effekten av de lagförslag som regeringen förbereder.

Utgångspunkten är att svensk polis ska ansvara för arbetet i Sverige. Men det finns fall då det behövs operativt samarbete med polisstyrkor från andra länder, exempelvis vid internationella evenemang, olyckor och terrorism. Om utländska poliser får utföra uppgifter som innefattar myndighetsutövning kan det förstärka den svenska polisens förmåga på ett helt annat sätt än i dag, enligt justitiedepartementet som dock betonar att svensk polis ska leda de insatser där utländska kolleger deltar.

Bakgrunden är två beslut i EU:s ministerråd från 2008, Prümrådsbeslutet och Atlasrådsbeslutet. De båda regelverken anger hur länderna ska kunna ta hjälp av varandras polisstyrkor för att hålla ordning och hindra brott, exempelvis i samband med internationella möten eller fotbollsmatcher samt att få hjälp av särskilda insatsstyrkor, exempelvis vid terroristbrott. De delarna om polissamarbetet har varit frivilliga att genomföra för länderna.  I den promemoria som justitiedepartement nu har tagit fram är slutsatsen att de båda EU-besluten om operativt samarbete ska genomföras i Sverige.

Men det behövs klara regler hur det ska gå till och i vilka fall som svensk polis kan ta hjälp av utländska kolleger och vilka befogenheter de ska ha. Dessutom måste det finnas bestämmelser för när svensk polis ska kunna sättas in i andra länder.  Allt detta kommer att regleras i en ny lag om internationellt polissamarbete som ska ersätta den gällande lagen och som enligt planerna ska träda i kraft den 1 maj 2017.

Login