Regeringen vill skydda inaktiva elkunder

AVTAL. Regeringen vill få riksdagens godkännande för att hindra elbolagen att sälja elen för dyrt till den passiva delen av kundkretsen. Men Energimarknadsinspektionen anser att det skulle störa konkurrensen på elmarknaden.

Runt 15 procent av elkunderna har ett så kallat anvisat elavtal, det vill säga att de har vare sig valt elbolag eller elavtal på egen hand. Det är en siffra som regeringen vill pressa ner, eftersom det är elkunderna som löper risk att få betala högre priser till sämre villkor än de de elkunder som gör aktiva val på marknaden.

Ett förslag i den promemoria som miljö- och energidepartementet nu har skickat ut på en rask remissrunda – en månad – är att regeringen ska kunna gå in och reglera prisnivåerna för de anvisade elavtalen. Det tycker inte Energimarknadsinspektionen (EI) är en god idé. Det stör konkurrensen på marknaden. EI har tidigare utrett systemet med anvisade elavtal.

Men regeringen vill ändå att riksdagen gör det möjligt för regeringen att, genom föreskrifter, reglera att prisnivån inte får överskrida en viss nivå för de kunder som har ett anvisat elavtal. Detta trots att regeringen skriver i sin promemoria att sådana bestämmelser inte bör införas innan en utvärdering har gjorts av vilken effekt de övriga åtgärder som föreslås får på elpriserna.

Login