Skolverket vädjar om reformer för att stävja lärarbrist

ARBETE. Skolverket spår akut lärarbrist. De närmaste fem åren behövs 70 000 heltidstjänster. För att öka antalet lärare föreslår Skolverket flera åtgärder från regering och riksdag, bland annat att lärarlyftet permanentas.

Siffran 70 000 heltidstjänster bygger på antaganden om hur många som stannar kvar i yrket. Därmed finns det osäkerhetsfaktorer i prognosen.  En försämring med en procentenhet i alla åldrar skulle leda till att rekryteringsbehovet ökar från 70 000 till närmare 80 000 heltidstjänster fram till 2019

– Frågan är inte om läget är allvarligt utan hur allvarligt det är. Utan tillräckligt många utbildade lärare har vi ingen bra skola och utan en bra skola påverkas Sveriges framtid negativt. Det behövs en nationell samling kring läraryrket och det är bråttom, kommenterar Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Hon anser att staten, men framförallt lärares, arbetsgivare i kommuner och fristående skolor måste göra mer för att fler lärare ska välja att stanna i skolan. Hon vädjar till regeringen att initiera flera reformer för att öka antalet lärare:

Login