Skyddet för visselblåsare stärks

ARBETSRÄTT. Skyddet för medarbetare som varnar om missförhållande på arbetsplatsen stärks. Liberalerna tycker dock att lagen går för långt medan Vänsterpartiet anser att den inte är tillräcklig.

Under onsdagen röstade riksdagen igenom en ny lag som stärker skyddet för den  som varnar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Den nya lagen är tänkt att fungera som ett komplement till det grundlagsreglerade meddelarskyddet och lagen om anställningsskydd (LAS).

Arbetsgivare som försöker straffa visselblåsare kan bli skyldiga att betala skadestånd. Det kan handla om att en anställd som varnat om missförhållande blir utfryst, får andra arbetsuppgifter eller inte får sitt vikariat förlängt. Det blir då arbetsgivarens skyldighet att visa att det fanns legitima skäl till detta.

Det måste dock finnas fog för att larma externt, det vill säga att lämna uppgifter för publicering eller till en myndighet. Gränsen för när skyddet inträder dras vid allvarliga missförhållanden. Men det anser Jenny Bengtsson från Vänsterpartiet är en för vag formulering.

Login