Straffavgift möjlig då åtal misslyckas

FINANSMARKNADER. Åklagare ska i samband med åtal för marknadsmissbruk få möjlighet att yrka om sanktionsavgift om åtalet ogillas, enligt en promemoria från finansdepartementet.

Motivet är att undvika en situation där en person till följd av dubbelprövningsförbudet i Europakonventionen går helt fri från sanktion om ett åtal ogillas när det funnits möjlighet att påföra sanktionsavgift om det administrativa förfarandet hade valts. Dubbelprövningsförbudet innebär att dubbla sanktioner – straffrättslig påföljd och administrativ sanktion – inte ska förekomma för samma gärning.

Enligt promemorian ska det också klargöras att förbuden mot insiderhandel och marknadsmanipulation i EU:s förordning mot marknadsmissbruk gäller för fysiska personer som för en juridisk persons räkning genomför åtgärder.

Promemorian innehåller även förslag om hur regler för tillsyn över emittenters (utgivare av värdepapper) skyldighet att offentliggöra insiderinformation ska hanteras. Detta gäller särskilt  för samordning mellan civilrättsliga sanktioner och de administrativa sanktioner som EU:s förordning mot marknadsmissbruk förutsätter.

Login