Här är utredningsförslagen som väntar på regeringens bord

De reformer inom bostadspolitiken som regeringen vill få klart innan mandatperiodens slut kommer de att behöva börja arbeta med på en gång. Men det finns redan flera färdiga utredningsförslag på regeringens bord att göra verklighet av – här är några av dem. 

Utredningen Sänk tröskeln till en god bostad (2022:14) som tillsattes av den förra regeringen och leddes av Karolina Skog föreslår bland annat skärpta krav på hyresvärdar att motivera kraven på nya hyresgäster, obligatoriska hyresgarantier till barnfamiljer för kommuner och att de allmännyttiga bostadsföretagen inte längre ska behöva tillämpa lagen om offentlig upphandling.

Utredningen förslog också att en uppföljande bostadssocial utredning tillsätts för att ytterligare utreda detaljer i förslagen. Om det kommer ske är dock oklart. På frågan om regeringen kommer att lyssna till uppmaningen om en ny utredning svarade bostadsminister Andreas Carlson (KD) nyligen i en kommentar till Fastighetstidningen att ”Det pågår just nu en process där vi ser över alla pågående utredningar och vilka nya utredningar som kommer att tillsättas, och vi kommer att återkomma med besked”.

Utredaren Eva Nordström föreslog i sitt betänkande (2022:12), som presenterades i april 2022 en modell för ett statligt bolån som ett sätt att underlätta för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Enligt förslaget ska staten gå in som garant för att en köpare ska kunna låna upp till 95 procent av bostadens värde, att jämföra med de 85 procent man i dag kan låna enligt bolånetaket. 

Login