Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget. 

Af Peter Ingemann Nielsen

Danmarks blivande EU-kommissionär jublar över att ha fått den portfölj han "helst ville ha". Nämligen energi.

Men även om energi utan tvekan kommer att vara ett viktigt område, kommer Dan Jørgensen också att ansvara för ett annat stort politikområde.

Socialdemokraten har också utsetts till EU:s första bostadskommissionär någonsin.

”Miljontals ungdomar och familjer kämpar för att hitta bostäder till överkomliga priser i hela Europa. Vi måste ta hand om det omedelbart”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sin arbetsbeskrivning till Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen själv lät något förvånad över att bostadsportföljen hamnat hos honom.

Efter utnämningen sa han att han i förväg hade tänkt att han skulle vilja ha ett möte med den blivande bostadskommissionären inbokat ganska snabbt.

Han kan nu hålla det mötet i sitt eget huvud.

– EU-kommissionens nya fokus på bostäder speglar att EU kontinuerligt måste bidra till att göra en positiv skillnad i människors vardag där de upplever problem, säger Dan Jørgensen om sitt nya jobb och fortsätter:

– Det finns ett samband mellan energiportföljen och bostadsområdet. En av de viktigaste faktorerna för levnadspriset och hållbarheten i ett hem är just energiförsörjningen. I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi.

{{toplink}}

Två hållbarhetsben

Uppgiften från von der Leyen är ganska tydlig. I en åtta sidor lång arbetsbeskrivning ger kommissionens ordförande Dan Jørgensen hans hemläxa.

På bostadsområdet kommer Dan Jørgensen bland annat att lägga fram nya regler för statligt stöd för att säkerställa ett bättre stöd till energieffektivitet.

Men han har också arbete att genomföra ur de sociala aspekterna av bostadspolitiken. Bland annat genom att ta fram en europeisk plan för bostäder till överkomliga priser.

Bent Madsen, som är vd för Danmarks Almene Boliger, danska motsvarigheten till Sveriges allmännytta och ordförande för den europeiska bostadsorganisationen Housing Europe, har stora förväntningar på det planet. Han har länge velat ha en bostadskommissionär.

– Det har skett en oroande utveckling på bostadsmarknaden i europeiska städer. Vi ser stora städer där priserna stiger mycket. Det är svårt för människor med vanliga inkomster att bo där.

– Det skapar både sociala och praktiska problem. Skolläraren, pedagogen och sjuksköterskan måste också kunna bo i staden, säger Bent Madsen.

Finns det en risk att bostadsområdet hamnar i skymundan när energin är så stor yta?

– Du kan lätt stå på båda benen. På ena benet står han för grön hållbarhet, och på andra benet står han för social hållbarhet. Båda är viktiga hållbarhetsagendor, säger Bent Madsen.

Dan Jørgensen betonar också att båda benen kommer att få ta plats.

– Det säger sig självt att ambitionen att få ner energipriserna för vanliga människor och energieffektivisering i bostadsbeståndet är enormt viktig, säger Dan Jørgensen och fortsätter:

– Sen blir det andra dimensioner också. Det är den socialdemokratiska gruppen som har kämpat igenom posten som bostadskommissionär. Det betyder förstås också att det är med ett socialt syfte.

Parlamentets övervakare

Det var dock inte alla ledamöter i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet som stödde idén om en kommissionär med ansvar för bostadsfrågor.

Socialdemokraten Christel Schaldemose har tidigare påpekat att "EU inte har någon roll att spela när det gäller bostadspolitiken". Nu har hennes danska partikollega fått posten.

– I så fall hade det nog inte kunnat sluta med någon som var bättre än en dansk. Det gör att jag känner mig trygg, säger Christel Schaldemose.

– Det finns också uppenbara utmaningar med bristen på bostäder till överkomliga priser överallt i EU. Jag är väldigt bekväm med att det är Dan Jørgensen och därmed en dansk. Jag tror att han kommer att hitta rätt balans mellan vad EU ska göra på det här området och vad som är nationell kompetens, tillägger hon.

Henrik Dahl, EU-parlamentariker för Liberalerna, vill också påminna om att en del bostadspolitik är en nationell angelägenhet.

”Jag hoppas att han (Dan Jørgensen, red.) kommer att komma ihåg EU:s subsidiaritetsprincip, som innebär att EU bara får agera när det är bättre att genomföra lagstiftning på EU-nivå än på nationell, regional eller lokal nivå”, skriver Henrik Dahl på X och tillägger:

”Dessutom var det socialdemokraterna i parlamentet som ville att den här kommissionsrollen skulle skapas, så jag är rädd att det kan bli ett sluttande plan för den röda politiken”.

Innan Dan Jørgensen kan tillträda sin officiella tjänst som kommissionär med ansvar för energi och bostäder måste han genomgå en utfrågning i Europaparlamentet.

Texten är översatt och bearbetad från Altinget.dk

 {{toplink}}

Forrige artikel Hassler lovar förslag på sänkta bolånekrav Hassler lovar förslag på sänkta bolånekrav
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.