Regeringens klimatkrasch fortsätter

När elpriserna stiger gör regeringen det dyrare för villaägare att skaffa och producera solcellsel. Sverige förtjänar bättre än så, skriver Annie Östlund, kommunalråd i Huddinge (C) och Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C).

Mitt i brinnande klimatkris blir det snart dyrare med solceller. Med kirurgisk precision fortsätter man att göra det svårare och dyrare att producera förnybar el. Resultatet är långsammare omställning och dyrare elräkningar. Den här gången är det hushållen med solceller på taken som får stå för notan genom kraftigt höjd skatt.

Villaägera kan tvingas slå av solcellerna

Medan EU har pekat ut solceller som avgörande för att fasa ut rysk gas och strypa pengarna till Putin, planerar regeringen i Sverige att göra det dyrare att skaffa solceller och producera solel. Det gröna avdraget för inköp av solceller sänks och den skattereduktion solcellsägare fått för att kompensera för skatt och nätavgift slopas nu helt utan förvarning. Mångas kalkyler omkullkastas nu helt i onödan, samtidigt som det lär bli en tvär inbromsning i utbyggnaden av förnybar energi.  

Det kan rentav bli nödvändigt för villaägare att stänga av solcellerna när elpriset är för lågt, för att inte att förlora pengar. Naturligtvis blir det negativt både för klimatet och den enskildes plånbok.

Det är svårt att förstå varför staten ska sko sig på just på privatpersoners solceller med minskad elproduktion som följd. Vi vet att företagen skriker efter el och behoven, inte minst på kort sikt, är mycket stora.

Det här duger inte, regeringen

Energipolitiken behöver långsiktiga spelregler. Det duger inte att över en natt ändra spelplanen helt för dem som investerat. Tyvärr ser vi samma sak när det gäller vindkraft. Tidöpartierna gör allt på nationell nivå för att bromsa utbyggnaden av havsvind och den landbaserade vindkraften stoppas effektivt av partikollegorna lokalt. Det här är en helt ohållbar situation.

Elpriser stiger, omställningen stannar av och tiotusentals jobb riskeras. Det får vara slut med det nu. Sverige förtjänar bättre.

Forrige artikel Varför har regeringen kapitulerat i slaget om bostadskrisen? Varför har regeringen kapitulerat i slaget om bostadskrisen?
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.