Länsstyrelsen efterlyser underlag till investeringsstöd

Den absoluta majoriteten av de som sökt investeringsstöd för hyresrätter eller studentbostäder, men ännu inte fått det beviljat, kommer inte att få något stöd. Nu efterlyser länsstyrelserna ansökningar om utbetalning från färdiga byggprojekt för att fler ska kunna beviljas stöd innan årsskiftet.

Från och den 1 januari kommer inga nya ansökningar om investeringsstöd för byggande av hyresrätter eller studentlägenheter att beviljas. Det innebär i praktiken att ungefär ett 40-tal av de totalt 870 ansökningar som inkommit men som inte fått stöd kommer att kunna beviljas stöd, vilket Altinget tidigare rapporterat. 

De flesta länsstyrelser är just nu i fas med sina handläggningar och begränsningen för att bevilja fler stöd ligger i den bemyndiganderam som Boverket fått på 9,3 miljarder för 2022. Alltså den skuld som Boverket getts mandat att ha. 

Eftersom utbetalningarna av stöden sker efter att ett byggprojekt färdigställs är det först när beviljade och färdigställda projekt skickat in sina ansökningar om utbetalningar som stöden kan betalas ut. Först då genereras utrymme inom beviljanderamen för ytterligare ansökningar att beviljas stöd.  

Login