MP vänder om amorteringskraven

Finansinspektionens analys av amorteringskraven har fått Miljöpartiet att ändra sig i frågan om eventuella lättnader. ”Inte när vi har tydliga riktlinjer från våra expertmyndigheter att det är fel väg att ta”, säger Per Bolund (MP), till Altinget. 

I fredags presenterade Finansinspektionen sin analys av amorteringskraven. Precis som myndighetens generaldirektör Erik Thedén tidigare flaggat för avråder Finansinspektionen från att sänka kraven på amortering i det ekonomiska läge som råder. 

Innan valet ställde sig samtliga av riksdagens partier bakom att lätta på amorteringskraven, eller att se över möjligheterna. Miljöpartiet var det parti som länge var skeptiska till att förändra kraven. Men i slutet på september sa Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson till SVT att de är öppna för att lätta på reglerna tillfälligt. 

– Vi har aldrig stängt dörren för några specifika åtgärder för att möta en ekonomiskt utmanande situation. Samtidigt står vi bakom att amorteringskraven ska gälla som vanligt när läget normaliseras, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Janine Alm Ericson.

Login