Nya lagar och regler på bostadsområdet

Stärkt skydd för bostadsrättsägare och förlängning av den tillfälliga förstärkningen av bostadsbidrag till barnfamiljer – här är några av de nya lagar som gäller sedan årsskiftet. 

En av de nya lagar som infördes vid årsskiftet ska stärka skyddet för köpare av nyproducerade bostadsrätter och medlemmar i bostadsrättsföreningar. Den nya lagen innebär att en köpare av en bostadsrätt ska ha rätt till bättre information om förhandsavtalet och de risker som det innebär. Ett upplåtelseavtal där bostadsrättshavaren inte får tillträde till lägenheten i samband med upplåtelsen ska enligt lagen också innehålla ett bestämt datum för tillträde.

Lagen innebär även att en medlem i en bostadsrättsförening inte ska kunna ha mer än en röst på föreningsstämman och att en bostadsrättsförenings årsredovisning ska innehålla särskild information som är till nytta för föreningens intressenter.

Den nya lagen om ett oberoende tvistlösningsförfarande för tvister om hyresändringar röstades igenom i slutet på förra året och träder nu i kraft. Den nya lagen, som föreslogs av den tidigare regeringen, innebär att om förhandlingsparterna inte kommer överens utser hyresnämnden en särskild skiljeman som ska pröva tvisten.

Login