Regeringen och Boverket får pisk för klimatanpassningsarbetet

Riksrevisionen kritiserar regeringen och flera myndigheter för att styrningen av klimatanpassningsarbetet av den byggda miljön är för otydlig och för att det inte sker någon uppföljning av arbetet i kommunerna. ”Det finns risk att det blir stora skador”, säger Maria Bohm, Riksrevisionen. 

Riksrevisionen har granskat de statliga insatser som görs för att stödja landets kommuner i arbetet med att klimatanpassa den byggda miljön. I takt med ett varmare klimat ökar extrema väderhändelser och därmed risken för skador på hus och byggnader. 

– Det viktigaste vi kommit fram till är att regeringen inte sett till att följa upp kommunernas arbetet med klimatanpassning så att man kan bedöma hur arbetet går, säger Maria Bohm, projektledare för granskningen på Riksrevisionen, till Altinget. 

– Vi vet att man arbetar med detta i kommunerna, men det görs ingen samlad nationell uppföljning helt enkelt. Det är något som man behöver ha koll på för att kunna utforma åtgärder och för att kunna fördela resurser, säger hon. 

Login