Striden om kreditrestriktionerna fortsätter

Kreditrestriktionerna har effekt både på hushållens skulder och på den finansiella stabiliteten. Störst effekt på att minska bostadslånen har det utökade amorteringskravet. Det konstaterar Finansinspektionen efter att ha ställt frågan till tre experter.

Nyligen berättade John Hassler att utredningen om kreditrestriktioner, som tillsattes av regeringen efter valet och som ska presentera sitt betänkande om några veckor, kommer att föreslå lättnader i restriktionerna bland annat för att öka efterfrågan på bostäder. 

Diskussionen om restriktionerna har pågått sedan länge, med den moderatledda regeringen på ena sidan och Finansinspektionen och Riksbanken på den andra. Regeringspartierna är tydliga med att de vill se lättade kreditrestriktioner, medan Finansinspektionen och Riksbanken återkommande påtalat riskerna det innebär för en ökad skuldsättning hos hushållen och för stabiliteten i samhällsekonomin.

I två expertrapporter, som nu tagits fram på uppdrag av Finansinspektionen, konstaterar ekonomiprofessorerna Jesper Rangvid, Jagoda Kaszowska-Mojsa och John Muellbauer att restriktionerna har effekt, både på hur mycket hushållen lånar och på ekonomin i stort. 

Login