Trots nedgången på bostadsmarknaden – ökade priser på nyproducerat

Bostadspriserna sjönk med omkring 15 procent under förra året. Men för den trögrörliga nyproduktionsmarknaden fortsatte snittpriset för bostadsrätter att öka under 2022. 

Sedan i mars förra året har priserna på bostadsrätter sjunkit med omkring 14 procent enligt Svensk Mäklarstatistik. Men för nyproducerade lägenheter fortsatte priserna att öka och gick från 47 700 kronor per kvadratmeter till 50 000 kronor per kvadrat. Det visar en ny rapport från bostadssajten Booli

– Priserna för nyproduktion sätts i tidigt skede och det tar tid att justera priserna för ett helt projekt. Det kan även vara så att det inte finns marginaler att sänka så mycket eftersom kostnaderna har ökat, säger Jennie Leffler, affärsområdesansvarig för Booli Pro, i ett pressmeddelande. 

Den kraftigt inbromsade bostadsmarknaden märks dock i utbudet av nyproducerade lägenheter som sjönk med 29 procent förra året jämfört med 2021. Totalt fanns 26 396 lägenheter till salu, jämfört med 36 949 under 2021. Majoriteten av lägenheterna bestod av tvåor och treor, men jämfört med 2020 så finns nu fler nyproducerade treor på marknaden än tvåor.

Login