Lantmäteriet kräver mer tid till bostadsrättsregister

Förslaget om ett gemensamt register för bostadsrätter som presenterats av utredaren Bengt Kjellson välkomnas av remissinstanserna. Men Lantmäteriet som ska ansvara vill har mer tid på sig att inrätta registret. 

Remissinstanserna ställer sig till stor del positiva till utredaren Bengt Kjellsons förslag för hur ett offentligt register för bostadsrätter bör se ut för att skapa mer ordning och reda på bostadsmarknaden.

Utredningen föreslår att det statliga registret ska omfatta landets samtliga omkring 1 200 000 bostadsrätter och bland annat innehålla uppgifter om den som äger bostadsrätten, om föreningen och om bostadsrättens pantsättningen. 

Syftet med att samla uppgifterna i ett offentligt, gemensamt register är dels att hindra problem med dolda panträtter, det vill säga pantsättningar som inte har noterats i föreningarnas lägenhetsförteckningar och som då inte är kända för en köpare eller för kreditgivare. Och dels att hindra brott kopplade till bostadsrätter som till exempel penningtvätt.

Login