Nytt krisstöd ska hjälpa utsatta kvinnor, barn och hbtqi-personer

Regeringen vill skjuta till ytterligare 140 miljoner kronor till organisationer som arbetar med socialt utsatta under pandemin. 100 miljoner ska användas till utsatta kvinnor och barn.

– Jourrörelsen är en samhällsbärande verksamhet, och det är bra att regeringen och stödpartierna visar det genom att tillföra mer medel till vårt arbete med våldsutsatta kvinnor och barn, säger Unizons generalsekreterare Rebecka Andersson till Altinget.

Unizon är riksförbund för 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer i Sverige. De hjälper via chatt, sms och telefon. De opinionsbildar också för ett samhälle fritt från våld.

Är det någon del av era verksamheter där behovet är större än andra just nu?

– Kortsiktigt är det en viktig del att vi kan visa att vi finns här. När samhället drog sig tillbaka och stängde förstärkte vi till och med öppettider, och det var viktigt för oss att nå ut med det budskapet. Vi har funnits i snart 50 år, och det viktigt att vi långsiktigt kan finnas kvar med våra verksamheter: Stöd och skydd i kombination med påverkansarbete – det är helheten som gör jourrörelsen unik, säger Unizons generalsekreterare Rebecka Andersson.

Login