Byggnads varslar om strejk

Byggnads varslar om strejk för 1 500 arbetare. Enligt fackförbundet har man kommit med förslag på kompromisser som motparten avvisat.

Den 24 maj bryter strejken ut om fack och arbetsgivare inte kommit överens om det nya Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Enligt Byggnads är orsaken till varslet motparten Installatörsföretagens ”ovilja att täppa till de kryphål” som finns i avtalet gällande anlitande av underentreprenörer.

Fackförbundet menar att man inom branschen har problem med fuskande företag som dumpar löner och konkurrerar med lägsta pris, något som går ut över arbetsmiljön och villkoren i branschen. 

– Kollektivavtalet måste förändras för att kunna möta de utmaningar som finns i branschen och mota de oseriösa aktörer som vinner allt större marknadsandelar. Den osunda konkurrensen drabbar både oss som jobbar i branschen och seriösa bolag som vill göra rätt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

”Motparten säger nej”

Enligt Byggnads har man kommit med förslag på kompromisser, vilka motparten avvisat.

– Villkor dribblas bort i ett gytter av underentreprenörer som inte kollas upp ordentligt innan de anlitas. Här finns en möjlighet att undvika samma misstag som gjort att kriminella fått fotfäste i övriga byggbranschen, men arbetsgivarna verkar helt sakna sjukdomsinsikt, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Forrige artikel Regeringen vill göra work-around kring EU-krav på byggnader Regeringen vill göra work-around kring EU-krav på byggnader Næste artikel Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan