Landshövding blir pensionär: ”Passar bra att gå när våren kommer”

Han har varit generaldirektör för Skogsstyrelsen, ordförande för Naturskyddsföreningen och statssekreterare. Nyligen satte regeringen stopp för hans utredning om energieffektivisering. Nu slutar Göran Enander som landshövding för Uppsala län. ”Jag går i pension. Det är helt odramatiskt.”

Varför slutar du?

– Jag går i pension. Det är helt odramatiskt och ingen ”Ribbenvikeffekt”. Jag är naturmänniska. Det passar mig bra att gå nu när våren kommer.

Vad ska du göra nu?

– Jag tänkte ta det ganska lugnt initialt. Ett par uppdrag har jag kvar, ett som ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens insynsråd och jag är ordförande i Miljömålsrådet. Det förordnandet är till 2026.

Du har ett mycket digert cv. Var på skalan placerar du dina sju år som landshövding i Uppsala län?

– Det är faktiskt det mest intressanta jag har gjort. Som landshövding har du relativt stor frihet och det finns stora möjligheter i uppdraget, även om många tror att det mest handlar om att klippa band och äta middagar. Jag har bland annat jobbat med näringslivsutveckling och kommunikationsfrågan, med förbindelserna Stockholm-Uppsala.

– Eleffektfrågan började vi jobba med år 2017, före alla andra tror jag. Klimat- och energi har jag ägnat mig mycket åt. Sedan har jag besökt ett av länets naturreservat per månad.

Finns det en rangordning bland Sveriges 21 länsstyrelser, är det några länsstyrelser som är viktigare eller finare än andra?

– Uppsala är säkert bland topp-5. Här finns stora universitet och en stark tillväxt, det händer mycket. Det är mycket internationellt utbyte och många internationella besök.

Uppdraget som landshövding har stor frihet, enligt dig. Betyder det att det spelar roll för länet vem regeringen utser till landshövding?

– Absolut. Det spelar alltid roll vem man utser, till myndighetschef eller till utredare. Utnämningsmakten är en del av en regerings tyngsta uppgifter.

– Apropå den diskussion om utnämningar som har varit nu, så bör det påpekas att man sitter på ett tidsbegränsat förordnande och det är aldrig en självklarhet att man får fortsätta. Det är inget som säger att man har den rätten, utan det är upp till regeringen att avgöra om den bedömer det som lämpligt.

Uppdraget som landshövding är brett, men det är miljöfrågorna som har varit i fokus under din karriär. Vilka miljöfrågor oroar dig mest?

– Jag är inte särskilt optimistisk. Både klimatet och den biologiska mångfalden innebär stora utmaningar. Jag hör inte till dem som tycker man måste vara optimist för att jobba med det här, utan tycker det är bättre att vara ärlig. Vi behöver göra framsteg på många områden.

– Men det är intressant att följa hur EU-kommissionen i dag utgör Europas mest progressiva miljökraft. Det är spännande hur von der Leyen och Timmermans och övriga kommissionen driver de här frågorna.

Finns det något eller några miljöbeslut på nationell nivå som du anser särskilt angelägna?

– Jag är inte mycket för dem som precis när de slutar börjar snacka och betygsätta. Det viktiga är klara av att stå emot och ha integritet när det kan få konsekvenser inom ramen för en anställning.

{{toplink}} 

Forrige artikel Tidigare gd underkänner Tidöpartiernas plan för Svenska Kraftnät Tidigare gd underkänner Tidöpartiernas plan för Svenska Kraftnät Næste artikel Sjöfartsomställningskraven tas framåt – förhandlaren optimistisk Sjöfartsomställningskraven tas framåt – förhandlaren optimistisk