Efter Altingets avslöjande: Toppnamn visste inte om bredare SD-samarbete – EU-ministern svarar

Liberalernas EU-parlamentariker kräver att L-ledaren Johan Pehrson lägger fram allt underlag om samarbetet mellan regeringen och SD efter Altingets rapportering. EU-minister Jessika Roswall vill tona ner skillnaderna, men ger samtidigt andra besked än SD:s företrädare.

I den offentliga delen av Tidöavtalet framgår det att samarbetet mellan regeringspartierna och SD ska omfatta de ärenden som berör de samarbetsprojekt som partierna enats om. Men SD:s Martin Kinnunen uppger att samarbetet är bredare, och även omfattar ett antal frågor som inte direkt går att härleda ur avtalet.

Det bekräftas också av det samordningsdokument som Altinget rapporterat om.

I listan av EU-frågor som regeringen ska samordna med SD återfinns bland annat växtskyddsförordningen, naturrestaureringsförslaget, implementeringen av den uppdaterade Århuskonventionen, samt förslaget om samordning av vinter- och sommartider i unionen. Dessa har inte en tydlig koppling till Tidödokumentet. Orsaken är enligt Kinnunen nämligen en annan.

– Vi tog fram en lista i somras där vi plitade ner en massa pågående grejer som vi var intresserade av, säger Kinnunen till Altinget i en tidigare intervju.


Karlsbro: Inte varit informerad

Denna information ska inte ha nått liberalernas Karin Karlsbro, som lagt mycket tid på att förklara formerna för samarbetet mellan SD och Liberalerna för den egna partigruppen. Där har det nämligen väckts röster för att utesluta partiet på grund av samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Och jag har hävdat att EU-politiken inte ingår i avtalet förutom i de specifika frågor som vi känner till. Jag har inte kunnat beskriva det här korrekt, eftersom jag inte har varit informerad, säger hon till DN.

”Försvårar att nå ambitionerna”

Karlsbro säger även till tidningen att hon har svårt att se var kopplingen till Tidöavtalet finns i de aktuella frågorna. Samtidigt befarar hon att det blir svårt att hålla fast vid ambitionen att driva en ambitiös EU-politisk agenda på bland annat miljöområdet.

– Vi hamnar i kollisionskurs i Europafrågorna, i flertalet värderingsfrågor och i miljöpolitiken. Därför ser jag det här samarbetet som väldigt problematiskt. I listan på ärenden som SD ska ha inflytande över ser jag inte kopplingen till Tidöavtalet, säger Karin Karlsbro till DN.

Uppgifterna har också fått Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, vice ordförande i EU-nämnden, att ifrågasätta EU-ministerns uttalanden om regeringens ambitioner att söka breda samarbeten.

– Uppenbarligen är det stora viktiga områden där hon i princip under täcket har tänkt göra upp med SD, och sedan gå till oss, säger Ernkrans till Altinget.

EU-ministern ställer inte upp på intervju

Altinget har sökt EU-minister Jessika Roswall för en uppföljande intervju angående de nya uppgifterna som framkommit i samordningsdokumentet, samt för att kommentera de uttalanden som EU-nämndens vice ordförande och EU-parlamentarikern

Roswall (M) ska dock inte ha möjlighet att ställa upp på en intervju. I stället har hon sänt över ett antal skriftliga svar på frågor som skickades över i torsdags. Där bemöts dock inte den kritik som lyfts från S- och L-företrädarna.

På frågan om varför de ovan nämnda sakförslag omfattas av samarbetet svarar ministern skriftligen gemensamt:

– En diskussion fördes mellan regeringen och Sverigedemokraterna och dessa akter kom vi överens om berör dessa gemensamma samarbetsområden.

Nya mandat?

Däremot svarar ministern på ett antal av de frågor som väckts i samband med tidigare publiceringar. Roswall menar bland annat att det inte kommer att bli aktuellt att anta några nya mandat i de frågor som regeringssamarbetet angett att de ska samarbeta kring, trots att SD har angett en avvikande ståndpunkt till flera av dem.

– Nej, regeringen och den svenska representationen i Bryssel arbetar utefter de mandat som EU-nämnden har gett regeringen. Om Sverige behöver göra nya ställningstaganden kommer regeringen att gå till EU-nämnden i vanlig ordning, skriver EU-ministern.

Här har SD:s Martin Kinnunen en något annorlunda bild, samtidigt som han påpekar att partiet ska inta en konstruktiv hållning till de förslag som nu tagit sig längre i lagstiftningsprocessen.

– Ja, det är väl klart. Men det beror på var rättsakterna befinner sig i systemet någonstans.

Olika bud om trilogkompromisser

EU-nämndens vice ordförande Matilda Ernkrans menar att SD:s inflytande i de aktuella sakförslagen kommer att påverka Kristerssons förtroende som EU-ordförande i arbetet med att ta fram kompromisser mellan lagstiftarna i trilogerna.

Men EU-ministern svarar inte på frågan om SD inte kommer att ha inflytande över de kompromissförslag som ska förhandlas fram i de aktuella lagakterna, bland annat på klimatområdet, där partiet tidigare röstat emot förslagen och förändringarna i dessa, både nationellt och på EU-nivå.

I och med att ni kommer att leda slutförhandlingen i flera av dessa akter – har SD inflytande över de kompromissförslag som ni ska ta fram?

– Som ordförandeland kommer vi att företräda alla medlemsländer, inte bara Sverige, i trepartsförhandlingarna. Det är viktigt att komma ihåg och det gäller inte minst i de svåra frågorna, där regeringen kommer att behöva vara lyhörda och foga samman många olika viljor, svarar EU-ministern i ett mejl.

Här har dock SD:s Martin Kinnunen en annan bild av samordningen framöver i trilogerna.

– Ja, vi var ju med och samordnade ståndpunkter i trilogen när man körde Lulucf, till exempel.

Karlsbro (L) kräver svar

SD:s Martin Kinnunen bedömer att samordningen kommer att vara bredare än vad parterna har kommit överens om i samordningen.

– Jag skulle väl säga att allt på klimat- och energiområdet lär komma in i samordningen. Men min gissning är att regeringen kommer att samordna det mesta generellt.

Karlsbro ställer sig frågande inför var samarbetets gränser ska dras.

– Var går gränsen för vad som ingår i Tidöavtalet? Nu förefaller det som om allt är under förhandling. Det finns ingen klar gräns.

Hon kräver nu svar från Liberalernas tillförordnade partiledare Johan Pehrson, som ska väljas till helgen. Altinget har sökt Pehrson för en intervju, men hans pressekreterare har inte återkommit.

Forrige artikel C och V skjuter till medel till vägunderhåll C och V skjuter till medel till vägunderhåll Næste artikel Regeringen vill ha enklare byggregler – så tycker kommunerna Regeringen vill ha enklare byggregler – så tycker kommunerna