Efter striden om eldningsförbudet – så vill regeringen ändra reglerna

Offentliga sammankomster ska inte behöva söka dispens för majbrasor och fastighetsägare kan få undantag från kravet på att kompostera eller lämna in det egna trädgårdsavfallet. Men förslaget från regeringen innebär samtidigt att Sverige måste skärpa materialåtervinningen inom andra områden.

Efter den omdebatterade frågan om eldningsförbudets vara eller icke vara i trädgårdar och vid valborgsbrasor under våren har regeringen nu skickar sitt förslag på remiss för hur situationen ska redas ut till nästa år.

Regeländringarna, som trädde i kraft vid årsskiftet, syftade bland annat till att öka insamlingen av matavfall men ledde till en omfattande debatt om hur krav på eldningsförbud skulle tolkas.

– Regeringen har utarbetat nya förslag med ambitionen att förtydliga bestämmelserna för en situation när en kommun inte har meddelat några föreskrifter, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när regeringens nya förslag presenterades. 

I förslaget tydliggörs det att jord- och skogsbruksavfall inte omfattas. Samtidigt tas skyldigheten inför offentliga sammankomster att ansöka om dispens bort. Huvudregeln, att allt bioavfall, oavsett var det kommer ifrån, antingen ska materialåtervinnas eller behandlas på ett sätt som ger ”likvärdiga eller bättre miljöeffekter”, skrotas också.

I stället hänvisar man till miljöbalkens avfallshierarki som föreslås bli styrande för hur kommuner och företag ska ta hand om sitt livsmedels- och trädgårdsavfall.

Lämpligt att elda

För fastighetsägare införs en relativt öppen skrivning där undantag från kompostering eller insamling införs. I stället anses det ”lämpligt” att elda om det exempelvis är långt till kommunens insamlingssystem, eller om besvärliga förhållanden  gör det svårt att flytta avfallet. Uppräkningen av undantagen är inte uttömmande, utan flera fall kan öppna för när det anses lämpligt att elda.

Alla öppningar sker dock med en tydlig livrem: ”Eldningen får dock bara ske om den kan genomföras på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet”. Kommuner ska också fortsatt ha möjlighet till begränsningar: ”I Sverige finns stora regionala skillnader och kommunerna bör därför även fortsatt ha möjlighet att göra undantag från den nationella regleringen.”

Pusselbit försvinner

En utmaning i sammanhanget blir samtidigt större till följd av de nya reglerna – nämligen att mindre andelar av avfallet kommer att materialåtervinnas. 

Sverige har redan nu svårt att leva upp till de uttalade återvinningsmålen på EU-nivå för kommunalt avfall. 2025 ska alla medlemsländer som minst materialåtervinna hälften av det kommunala avfallet. Detta för att förbättra resurshushållningen. Trädgårdsavfallet, som andel av det övergripande bioavfallet, är en del i pusslet för att nå målet.

EU-kommissionen har också varnat Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark som har skarpare eldningsförbud, för att insatserna hittills inte är tillräckliga.

{{toplink}}

Naturvårdsverket har lagt förslag på ytterligare åtgärder för att öka återvinningen, vilka har remitterats, och på Regeringskansliet håller man just nu på att utforma förslagen. Bland annat föreslår Naturvårdsverket att kommunernas informationsplikt skärps.

Men i stället för att läggas fram till sommaren enligt den tidigare planen har regelskärpningarna flyttats fram till i höst. Först behövde frågan om eldningsförbudet lösas ut.

Ska gälla från årsskiftet

De föreslagna ändringarna av avfallsförordningen, som blir de trettonde i raden sedan förordningen trädde i kraft år 2020, är ute på remiss i fyra månader – enligt gängse procedur för förslag som presenteras före sommaren.

De nya skrivningarna föreslås gälla från årsskiftet, men kommuner får sedan ett halvår på sig att avskaffa lokala bestämmelser som gällt under de nuvarande reglerna.

Beslutskedja: Hantering av trädgårds- och parkavfall

25/4
2024
7/5
2024
11/6
2024
18/6
2024
11/10
2024

Forrige artikel Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej Næste artikel Varningen från industrin: Sverige har redan tappat investeringar Varningen från industrin: Sverige har redan tappat investeringar