Kvinnor äger färre fastigheter – störst skillnad utanför storstäderna

Andelen mark i Sverige som ägs av kvinnor har minskat sedan 2020. Samtidigt är andelen fastigheter som ägs av kvinnor i princip oförändrat. Störst är skillnaden i Norrbottens län. 

Kvinnor äger allt mindre mark i Sverige. Jämfört med 2020 har andelen minskat från 18 procent till 14 procent enligt statistik från Fastighetsregistret som Lantmäteriet sammanställt. Parallellt syns en marginell förändring av andelen kvinnor som är helägare till fastigheter under samma period – från 36 procent till 37 procent. 

– Den senaste 10-årsperioden har det inte skett någon betydande förändring mot ett mer jämställt fastighetsägande. Senast vi såg en märkbar utveckling var 2010-2014, efter att rot-avdraget infördes i sin nuvarande form, då många överlät ägarandelar till sin partner för att fullt ut kunna nyttja rot-avdraget, säger Dennis Lindén enhetschef på Lantmäteriet i en skriftlig kommentar. 

Minst skillnad i storstäder

Det största glappet mellan kvinnor och mäns ägande av fastigheter finns i Norrbottens län med 32 procents ägarandel för kvinnor mot 50 procents ägande för män. Medan Stockholm är det län där skillnaderna är minst, 31 procent av fastigheterna där ägs av kvinnor och 33 procent av män. Generellt visar statistiken att ägandet är mer jämställt i de storstadsregionerna än i övriga regioner.

Statistiken visar också att utvecklingen går långsamt. För tre år sedan var andelen kvinnliga fastighetsägare 36 procent och 48 procent var män. 

 

Forrige artikel Utredare föreslår en permanent lex Cementa Utredare föreslår en permanent lex Cementa Næste artikel Trots kompetensbrist – nytt vägtrafikregister fortsatt i fokus för Transportstyrelsen Trots kompetensbrist – nytt vägtrafikregister fortsatt i fokus för Transportstyrelsen