Lista: Så mycket tjänar de politiska tjänstemännen

31 000 kronor hos arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) eller en rejäl statssekreterarlön. Altinget har hela listan på vad de politiska tjänstemännen tjänar.

Totalt 182 politiska tjänstemän arbetar på departementen på uppdrag av regeringen. Medarbetarnas löner och arvoden varierar kraftigt.

Johan Stuart, statsministerns statssekreterare och Ulf Kristerssons närmaste man, toppar lönelistan med 123 400 kronor i månaden.

Övriga statssekreterare får alla 110 900 kronor. Det får även Gustav Gellerbrant, kanslichef för Sverigedemokraternas samordningskansli.

Efter statssekreterarna är det ett hopp ner till nästa person på listan. Siri Steijer, presschef hos Ulf Kristersson, har en månadslön på 79 100 kronor. Statsministerns stabschef Sofia Lindbom, som kom till Regeringskansliet i höstas, hamnar inte långt efter med 78 100 kronor. 

Löneskillnader på departementen

Genomsnittslönen för en politiskt sakkunnig ligger på 54 962 kronor. Pressekreterarna tjänar nästan lika bra i snitt, 54 288 kronor.

Sedan Altingets förra kartläggning i januari 2023 har en ny grupp av politiska tjänstemän tillkommit på Regeringskansliet. Totalt 15 assistenter och pressassistenter har värvats till ministrarnas olika staber. Gruppen tjänar betydligt lägre än de andra, i genomsnitt 35 000 kronor i månaden.

Det finns också löneskillnader mellan departementen. När statssekreterarna räknas bort hamnar statsrådsberedningen överst med 58 184 kronor i genomsnittlig lön, medan arbetsmarknadsdepartementets medarbetare har den lägsta snittlönen på 48 423 kronor.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Här är de nya yrkesutbildningarna Här är de nya yrkesutbildningarna Næste artikel De dolda valmanifesten som formar EU-politiken De dolda valmanifesten som formar EU-politiken