S: Vi kan inte bara vänta på fler vindkraftsförslag

Socialdemokraterna vill se att riksdagen röstar igen om det förslag till tidigareläggande av kommunala ställningstaganden om vindkraften som stötte på patrull i våras. ”Att drömma om något som man kanske eventuellt kan få framöver, när man har behov här och nu, tror jag inte är så gynnsamt”. säger Fredrik Olovsson.

Riksdagen bör godkänna proposition ”Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft” menar Socialdemokraterna, som går fram med ett antal olika initiativ på energiområdet.

De ska nu väcka ett utskottsinitiativ i miljö- och jordbruksutskottet för att få riksdagen att ta ställning till propositionen, som röstades ner i våras av M, SD, C, L och KD.

Men vad konkret har förändrats hos de andra partierna för att de skulle ta en annan ställning idag?

– Skillnaden är att före valet hade vi en debatt om stålskogar och allt annat som sas då. Och nu efter har vi helt andra tongångar, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson och gruppledare för S i näringsutskottet, till Altinget. 

– Dessutom har Ebba Busch talat annorlunda om saken de sista veckorna. Då tycker vi att det är rimligt att lägga det här förslaget, som är färdigt. Det är inget stort jobb som behöver göras, utan det är bara för partierna i riksdagen att rösta för förslaget.

KD-ledaren och energiministern har bland annat de senaste dagarna gått ut med ett löfte om att den nya regeringen ska få på plats mer vindkraft än den tidigare S-ledda regeringen.

Men KD:s argument var samtidigt inför omröstningen i våras att ”regeringen gör saker i fel ordning”, och att de ville se att de kommunala incitamenten behövde tas fram innan de kunde rösta för förslaget.

– De har valt en massa olika argument för att rösta emot tidigare. De har gjort det genomgående, säger Olovsson och fortsätter:

– När nu valet är över så kan man fatta de här besluten.

Om de säger att de vill invänta utredningen om de kommunala incitamenten så kommer de bara skjuta fram förändringarna som behövs ytterligare, argumenterar Olovsson.   

–  Då får viktiga regler som behövs vänta än längre.

Men även Centerpartiet röstade emot förslaget på liknande grunder?

– Ja, men det är ju ett parti som tycker att det är ett bra förslag i grunden. Det är det som är grejen här, om man tycker att det ligger ett bra förslag på bordet, men vill vänta av ena eller det andra skälet, då tappar vi momentum för att få in mer vindkraft. Och vi kommer att behöva långt mycket mer vindkraft för att möta behoven. Vi tycker inte att man kan vänta mer, säger Olovsson och fortsätter:

– Näringslivet är också långt mer tydliga med att de behöver detta. Det här ligger på bordet och är ett färdigt förslag. Men sedan finns det en massa andra saker som kan göras i en framtid. Säg att vi har de kommunala incitamenten på riksdagens bord om ett år eller så, då kan vi rösta igenom dessa också.  

Han tillägger:

– Det är ingen bra signal att även små förändringar som kan underlätta får vänta på att något annat ska göras senare. Oklart när, och oklart om det ens blir klart.

Men säg att jag sitter som kommun X och ert förslag är på plats den första januari nästa år. Samtidigt har då utredningen om kommunala incitament då troligen remitterats, och kanske till och med omvandlats till promemoriastadie. Finns det då inte en risk att vi dödar ett antal processer för att vi tvingar ett antal kommuner att fatta beslut tidigt?

– I så fall skulle ingenting bli av framöver, om man hela tiden väntar på att exempelvis Liljebergsutredningen tagits fram.

Men finns det inte en risk för en svekdebatt lokalt om en kommunpolitiker släpper fram något, som den bara om den väntat några månader till också skulle fått ersättning för att släppa fram?

– Nu vet vi inte vilka förslag som läggs. Det är inte ens säkert att det blir något överhuvudtaget. I så fall kommer bara diskussionen om att man någon gång i framtiden skulle kunna får betalt, leda till att inga beslut tas. Men jag tror att väldigt många kommuner ser att de behöver mer elproduktion. Att drömma om något som man kanske eventuellt kan få framöver, när man har behov här och nu, tror jag inte är så gynnsamt, säger Olovsson och fortsätter:

– Samtidigt kan man fortsatt säga nej. En del kommer fortsatt att säga nej, trots att det finns incitament. Vi såg ett gäng kommunalråd idag som uppger att de har inga som helst idéer om att bygga, trots incitament, säger Olovsson och hänvisar till rapporteringen från DI.

Hur ser ni på Liljebergs förslag som läckt ut?

– Vi avvaktar med att kommentera dessa när de lagts fram.

Hur ser du på de tilläggsdirektiv som de fått?

– Vi tycker att det är en avsmalning som innebär att utredaren får svårt att lägga de bästa förslagen.

Beslutskedja: En ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft

19/10
2020
19/10
2020
21/10
2020
22/6
2021
30/6
2021
5/11
2021
9/11
2021
16/11
2021
10/12
2021
25/2
2022
1/3
2022
8/3
2022
6/4
2022
6/4
2022
20/4
2022
9/6
2022
21/6
2022
21/2
2023
19/9
2023

Forrige artikel Lastbilar och bussar ska bli (nästan) fossilfria till 2040 Lastbilar och bussar ska bli (nästan) fossilfria till 2040 Næste artikel Norska regeringen ser över elprisbildningen – ska kika på Beken-modellen Norska regeringen ser över elprisbildningen – ska kika på Beken-modellen