Ingen majoritet för uppdelning av Trafikverket efter SD:s vändning : ”Väldigt märkligt”

Trots upprepade uttalanden om viljan att dela upp Trafikverket valde Sverigedemokraterna på tisdagen att inte ställa sig bakom en uppmaning till regeringen. M-företrädare välkomnar att partiet bytt fot, medan S ställer sig frågande till agerandet.

Frustrationen över Trafikverkets arbete, framför allt på järnvägssidan, har föranlett att både S, MP och SD förespråkat att i varierande grad kräva en uppdelning av myndigheten. Men när det framförhandlade förslaget till uppmaning skulle antas under tisdagens trafikutskott i riksdagen, avstod SD från att ställa sig bakom denna.

Sverigedemokraternas talesperson Thomas Morell utlovar att återkomma till Altinget under eftermiddagen, för att motivera partiets beslut. Men Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Gunilla Svantorp ser agerandet som mycket märkligt.

– Jag tycker att de har varit jättetydliga hela tiden och sagt att det här kommer de att stå fast vid. Och i dag så har de ett annat besked. Det är ju väldigt märkligt, säger Svantorp till Altinget och fortsätter:

– Det som de sa, det var att ”ni kan läsa på hemsidan att det sker stora förändringar.” Men det händer ju ingenting.

Svantorp bedömer att de har fått någonting annat som ersättning för att avstå inom Tidösamarbetet.

– Och det vet vi ju inte vad det är. Det är ju möjligt att de driver den internt inom samarbetet. Men vi ser ju på nattågen, där har det ju inte hänt något.

Svantorp hänvisar till en annan omdebatterad fråga under våren i trafikutskottet, där en majoritet i utskottet först såg ut att uppmana regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att Trafikverkets pågående upphandling av nya nattåg får en ny inriktning. Även där hoppade SD av initiativet.

{{toplink}}

Moderaternas Maria Stockhaus välkomnar att Tidösamarbetspartnern ändrat position.

– Jag tror att vi alla ser problem med Trafikverket. Sen har vi sett att det pågår en hel del. De har gjort en genomlysning och fått ett antal uppdrag som pekar på att de måste bli mer effektivare, säger Stockhaus till Altinget och fortsätter:

– Det är mycket på gång som den här regeringen har initierat nu som ställer krav på Trafikverket att förändra sig. Jag tycker att vi måste sätta tryck på dem. Att de genomför det de har tänkt sig och det som ligger framför dem. Men de måste också få den möjligheten att göra förändringar.

Socialdemokraternas Gunilla Svantorp köper inte det argumentet fullt ut.

– Jo, i och för sig, men samtidigt så kan man göra två saker samtidigt. Det är ju inte Trafikverket som ska utreda själva. Utan det är ju faktiskt någon annan som ska utreda Trafikverket, påpekar Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson och fortsätter:

– Sen kanske de då behöver svara på frågor. Men det kan man göra samtidigt som man gör andra saker. Så nej, det är ett svepskäl.

{{toplink}}

Forrige artikel Alla partier över spärren – SD tappar mark Alla partier över spärren – SD tappar mark Næste artikel SD: Trafikverket har tagit till sig av kritiken SD: Trafikverket har tagit till sig av kritiken