Svanen lättade efter att EU-hot avvärjts

Svanen börjar andas ut efter att EU-hotet om att miljömärkningar ska förbjudas ser ut att ha avvärjts. ”Här höll EU på att kasta ut sin egen miljömärkning med badvattnet”, säger Svanens vd Anna Linusson.

Strax innan jul enades EU-lagstiftarna i en preliminär överenskommelse om en ny förordning för EU:s byggprodukter (CPR). Om överenskommelsen står sig hela vägen till ett formellt beslut får EU-länderna gemensamma bindande krav på vilka kriterier byggprodukter inom unionen ska leva upp till.

Miljömärkningsorganisationen Svanen ser överenskommelsen som parlamentet, kommissionen och rådet nu landat i som en klar vinst.

– Det ser ju ut att bli en klar förbättring jämfört med det ursprungsförslag som ju var väldigt dåligt, säger Anna Linusson, vd för Svanen till Altinget. 

{{toplink}}

Endast CE-märkning

Svanen har kämpat hårt för att få till ändringar i det förslag som initialt lades på förhandlingsbordet av kommissionen. Där såg lagändringarna som föreslogs ut att leda till att Svanenmärkningen, och andra liknande miljömärkningar som EU-blomman, inte längre skulle kunna användas eftersom man ville göra informationen i CE-märkningen till den enda tillåtna miljömärkningen. 

– Initialt så hade man helt enkelt bara tänkt ha en basgodkännande nivå och ingen positiv kommunikation alls runt produkter som levererar bättre ur miljösynpunkt. Det hade varit väldigt dåligt för företag som jobbar med att göra produkter som är så miljömässigt bra som möjligt, säger Anna Linusson.

– Som vi ser det och tolkar det i dag kommer detta att möjliggöra att både Svanenmärkta produkter och produkter märka med EU-blomman, som är EU:s eget miljömärkning, kan fortsätta att användas, tillägger hon. 

”Detta var inte meningen”

I den nya byggproduktsförordningen har kommissionen velat föra in nya krav på tillverkare och distributörer när det gäller vilken miljöpåverkan deras produkter har. Men syftet är framförallt att underlätta för handel av byggprodukter mellan EU-länderna genom att göra standarderna gemensamma och lagförslaget har framförallt hanterats i spåret för inre marknad. 

Här är Anna Linussons bild att EU-maskineriet helt enkelt inte tillräckligt har tänkt på effekten som det nya lagen skulle få på miljömärkningarna. 

– Så när vi började lyfta det här så var det ju många som, oavsett vilket land de kom ifrån, sade att ”oj, detta var inte meningen”.

Det återstår fortfarande en del trådar som ska bindas ihop innan den nya förordningen formellt klubbas. 

– Jag hoppas ju att det här ska gå igenom nu, så att det med säkerhet ska bli så att vi kan fortsätta vår miljömärkning av produkter, säger Anna Linusson.

Samtidigt hoppas hon att detta ska bli en väckarklocka om att man behöver vara uppmärksam på vilka konsekvenser olika beslut ger.

– Här höll man på att kasta ut sin egen miljömärkning, EU-blomman, med badvattnet vilket ju är jättemärkligt.

{{toplink}}

Forrige artikel EU skärper utsläppskraven för lastbilar och bussar EU skärper utsläppskraven för lastbilar och bussar Næste artikel Gott hopp om nordiska vinster i avloppsförhandling Gott hopp om nordiska vinster i avloppsförhandling