Trafikverket ber regeringen permanenta miljoner för ideella arrangemang

Trafikverket ber regeringen om 20 miljoner extra per år så att kostnader för evenemang på statlig väg inte ska behöva drabba ideella föreningar.

Trafikverkets begäran finns med i budgetunderlaget för åren 2025–2027. Under anslagsposten ”Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur” äskar de 20 miljoner kronor extra per år – och föreslår att summan permanentas. På så sätt vill de också undgå att andra åtgärder trängs undan.

Betungande ekonomiskt

”Dagens regelverk för arrangemang där det statliga vägnätet tas i anspråk förutsätter att kostnader för utmärkning som krävs i anslutning till arrangemang på väg ersätts av arrangörer vilket kan bli mycket betungande för mindre arrangörer”, skriver de.

Så sent som för en månad sedan skrev Riksidrottsförbundet tillsammans med sju av specialförbunden en debattartikel i Altinget, där de uppmanade infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) att snarast ge besked om en långsiktig lösning för arrangemang på statliga vägar. De ville också att regeringen ser till att Trafikverket får de resurser som krävs för att hantera framtida kostnader som kommer att uppstå.

{{toplink}}

Det var i slutet av 2022 som Trafikverket meddelade Riksidrottsförbundet att deras arbetssätt skulle förändras. När till exempel en cykeltävling arrangeras på statlig väg så är det nu Trafikverket, eller någon av deras entreprenörer, som måste hantera vägmärken och avspärrningar. Arrangören får stå för kostnaden, i stället för att som tidigare sköta det själv med hjälp av frivilliga.

Altinget har sökt infrastrukturminister Andreas Carlson för intervju. Han hälsar via sin pressekreterare att de inte kommer att föregå budgetprocessen.

Även Riksidrottsförbundet avböjer kommentar i nuläget.

Forrige artikel Trafiksäkerhetsarbetet haltar i unionen – ”Alarmerande” Trafiksäkerhetsarbetet haltar i unionen – ”Alarmerande” Næste artikel Höll på att snubbla på mållinjen – men nu är avfallsreformen på g Höll på att snubbla på mållinjen – men nu är avfallsreformen på g