Tunga forskare: Bygg mindre för att minska utsläppen

Regeringen behöver gå vidare med utredningsförslaget att införa gränsvärden för byggnaders klimat­påverkan. Det menar sex forskare i miljövetenskap och arkitektur. Men de menar också att man måste bygga mindre för att minska utsläppen. 

För att minska utsläppen från byggsektorn behövs strakare incitament för att bo och arbeta på mindre yta. Det menar sex miljö- och stadsbyggnadsforskare. 

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar de att en nyproducerad lägenhet redan innan den börjat användas har genererat omkring 50 ton koldioxid, en betydande mängd. 

”Ett snabbt sätt att minska ut­släppen skulle kunna vara att få bort den slentrianmässiga överdimensionering som emellanåt sker. På längre sikt finns stora möjligheter att ytterligare minska utsläppen från byggandet, men det kräver fortsatt teknikutveckling och investeringar”, skriver de. 

De menar att det behövs en strategi för att effektivisera ­användningen av den byggda ytan så att nybyggnationen kan minska och uppmanar regeringen att utveckla en sådan. 

Pressar regeringen

Samtidigt uppmanar de regeringen att gå vidare med Boverkets förslag att införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan som presenterades i våras. Förslaget från myndigheten innebär att det från och med 1 juli 2025 införs gränsvärden för nya byggnader.

Till exempel föreslås klimatpåverkan från flerbostadshus få vara max 375 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttototalarea och 180 kilo koldioxidekvivalenter för småhus. 

I remissrundan fick förslaget kritik från bland andra Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna, Svenskt trä och Sveriges Arkitekter för att ha alltför lågt ställda ambitioner, framförallt när det gäller flerbostadshus. 

Remisstiden löpte ut strax innan sommaren och nu ligger förslagen på regeringens bord.

{{toplink}}

Beslutskedja: Införande av gränsvärden för klimatdeklarationer av byggnader

29/2
2024
21/3
2024
31/5
2024
31/5
2024
4/6
2024
9/8
2024

Forrige artikel Regeringen vill sänka banavgifter – myndighet kräver höjning Regeringen vill sänka banavgifter – myndighet kräver höjning Næste artikel Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar