Avgående språkröret: ”Miljöpartiet har misslyckats”

Miljöpartiet har inte lyckats nå unga, anser Aida Badeli som nu kliver av efter fyra år som språkrör för partiets ungdomsförbund. Hon är kritisk mot partiets agerande i valrörelsen men stolt över att ha drivit på Grön ungdoms vänstersväng. Kommer hennes efterträdare hålla fast vid samma linje?

Tre ord utmärker Aida Badelis tid som språkrör:

– What the fuck. Hade någon sagt för fyra år sedan att det kommer bli pandemi, krig i Europa, att Sverigedemokraterna blir Sveriges andra största parti och att Romina Pourmokhtari säljer sin själ till regeringen. Allt det där är what the fuck, säger hon till Altinget.

Aida Badeli är samtidigt nöjd med sin egen insats, inte minst med sitt mål att ta förbundet och Miljöpartiet mer åt vänster.

– Jag har fått det jag har velat.

Badeli, som tillträdde året efter att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför riksdagen, har dock ännu inte fått se ungas klimatengagemang avspeglas i medlemstalen, eller för den delen i partiets valresultat.

– Grön ungdom gör allt vi kan för att nå ut till unga, men jag tycker att Miljöpartiet har misslyckats, säger Aida Badeli, som anser att partiet tagit de unga väljarna för givet och i stället fokuserat på villa-volvo-vovve-familjerna i valrörelsen. 

Hon tycker att Miljöpartiet borde varit modigare och vågat göra folk mer obekväma. Det gäller till exempel i Natofrågan, där Aida Badeli själv fick debattera för partiets ställning i Aktuelltstudion när medlemskapet fortfarande diskuterades.

– Partiledningen är rädda och fega. Vi lämnade regeringen hösten 2021 men jag tror inte att det var någon som märkte det och jag tycker fortfarande inte att Miljöpartiet är ett tydligt oppositionsparti.

”Helt rätt”

Om valberedningen får sin vilja igenom på det stundande riksårsmöte lär Aida Badelis och förbundets förflyttning till vänster i svensk politik ligga fast även med ett nytt språkrör.

– Jag tror att det var helt rätt att vi gjorde en vänstersväng, säger den 22-åriga göteborgaren Leon Mc Manus.

Han vill att Grön ungdom och Miljöpartiet ska bli ett hem för landets progressiva vänster och beskriver sig själv som tydligt vänster. Det skiljer honom från förbundsstyrelsekollegan som för andra året i rad utmanar om posten. 

Erik Wahlström, 25, från Nynäshamn men boendes i Uppsala, är ungdomsförbundets klimatpolitiska talesperson och betonar i stället vikten av att vara ett alternativ till de traditionella vänster- och högerpartierna. Då kan man påverka båda sidor i en grön riktning.

Han anser att Miljöpartiet har tappat förtroende i klimatpolitiken i försök att växa i fler frågor.

– Man behöver inte vara ett enfrågeparti, men inte heller ett 19-frågorparti, säger Wahlström.

Ett språkrör?

Erik Wahlström är en av flera i partiet som eftersöker en eftervalsdebatt.

Att Miljöpartiet behöver bli tydligare i sin roll i opposition tycker båda språkrörskandidaterna, som också beskriver hur en negativ bild av moderpartiet, ibland baserad på falska uppfattningar om vad partiet tycker, också påverkar ungdomsförbundets förutsättningar i skoldebatterna, och dess möjligheter att locka medlemmar. 

Både Erik Wahlström och Leon Mc Manus vill att partiet avskaffar modellen med två språkrör.

– Man måste kunna skapa en tydligare identitet, nå ut i media och skapa förtroende för en partiledare i stället för att dela ett redan begränsat medieutrymme och dessutom försöka ha två olika profiler. Då blir det omöjligt att skapa en stark grön röst, säger Wahlström.

Förra året föll samma förslag i ungdomsförbundet. Nu hoppas förbundsstyrelsen och Gröna studenter att moderpartiet går först och röstar igenom ändringen på höstens kongress.

– Att bara ha ett språkrör kommer inte lösa alla partiets problem. Men jag tänker att många partier har svårt att hitta en bra partiledare. Vi ska hitta två, säger Aida Badeli.

Avgår efter fyra år

För Aida Badeli väntar en annorlunda tid. Snart tillträder hon en ny tjänst, utanför partipolitiken, och tar ett steg bort från offentligheten.

– Jag har blivit lite paranoid och det har påverkat mig mycket, även i mitt privatliv, och jag har känt mig ganska ensam i min utsatthet, säger hon och beskriver hur hennes situation i vissa delar också skilt sig från sina språkrörskollegors.

– Det har varit väldigt tydligt att det hat och hot som jag får har att göra med att jag har utländsk bakgrund.

Att Aida Badeli nu lämnar som språkrör är dock inget fullständigt avsked från politikens rum. Hon är sedan valet fritidspolitiker i Stockholms stad och utesluter inte en framtida politisk karriär. Kanske i Bryssel. Kanske redan 2024.

Valet av det språkrör som ska leda Grön ungdom tillsammans med Rebecka Forsberg när Aida Badeli kliver av avgörs på förbundets riksårsmöte på fredag den 3 februari.

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel Vänsterpartiet KU-anmäler Busch för Hybrit-uttalanden Vänsterpartiet KU-anmäler Busch för Hybrit-uttalanden Næste artikel SD-ledamot har gjort flest KU-anmälningar  – alla om kärnkraft SD-ledamot har gjort flest KU-anmälningar  – alla om kärnkraft
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.