Beslut om jakt på 46 vargar i vinter

ROVDJUR. Fem länsstyrelser har beslutat om licensjakt på totalt 46 vargar i vinter.

Årets andra dag 2016 inleds licensjakten på varg. Det har länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland beslutat. Jakten pågår tills totalt 46 vargar har fällts eller som längst till och med den 15 februari.

Flest vargar får skjutas i Värmland, 20 vargar i revir som helt och hållet ligger i Värmland. Dessutom sex vargar som lever i revir på gränsen mellan Örebro och Värmland.

I Dalarna får åtta vargar fällas, Gävleborg sex vargar och Västmanland sex vargar. Det är vargar i utpekade revir som omfattas av licensjakten.

Jakt ska minska konflikter

Syftet med licensjakten är att minska tätheten av varg där den är som störst, för att på så vis konflikter mellan människor och djur, skriver Länsstyrelsen i Gävleborg.

Jägarförbundet tycker att länsstyrelsernas beslut är helt i rätt riktning, även om det borde tilldelats fler vargar än 46.

- Nu har länsstyrelserna gjort sin del. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och stå upp för licensjakten på varg, som man lovade i valrörelsen, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd i en kommentar.

Länsstyrelsernas beslut går att överklaga till Naturvårdsverket, som i dag är sista instans. Regeringen överväger att ändra reglerna så att överklagan i stället ska göras till en förvaltningsdomstol. Läs mer här och här.

Forrige artikel Även handel med avfall kan vara miljöbrott Næste artikel KD: "Skjut upp besluten om vattendirektivet"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.