C säger ja till användning av svenskt uran

C-ledningens tillägg till klimatpolitiken fick i nästan alla delar fullt gehör, men solcellsparker ska framöver också betala lokal ersättning till närboende och partiet ska även förespråka uranbrytning som en biprodukt till annan gruvdrift.

ÖREBRO. Samtidigt gick programmet inte igenom utan en debatt. Talarna som såg negativt på förslaget att partiet ska övergå från ett förnybart elsystemsmål till 2040, till ett fossilfritt energisystemmål samma år, var flera.

Från programkommittén, som enats om kompromissen, ses det nya målet som mer ambitiöst. Men kritikerna mot öppningen mot kärnkraft var flera.

– Låt oss släppa sargen. Låt oss säga att framtiden är ljus, inte strålande, var en av uttalandena som kom från talarstolen.

Mauds linje

Men i och med att partiet också sätter ner foten kring att alla kraftslag ska konkurrera på jämlika villkor, så menar partiledningen att linjeförändringen inte är så omfattande.

– De som tror på kärnkraften får chansen att bevisa det, argumenterade Christer Jonsson, från partistyrelsen, och fick medhåll av bland annat EU-parlamentarikern Emma Wiesner.

Wiesner pekade också på att den linje som partiet ansluter till är densamma som togs i energiöverenskommelsen 2009 av den tidigare partiledaren Maud Olofsson.

– Låt nu Mauds linje bli partiets linje, sa Wiesner från talarstolen.

Det var dock inte helt smärtfritt som partiledningslinjen passerade. Malmökretsordföranden Martin Molin var en av dem som försökte skruva på en känslig punkt i partiets bioenergipolitik, nämligen att föra in en skrivning om att begränsa bioenergiuttaget ytterligare, med ett tillägg till partiets ”Tanka svenskt”-linje.

”Produktionen av biobränsle ska göras med stor hänsyn till biologisk mångfald i jord- och skogsmark”, står det i tillägget. 

– Skogsbruket har möjlighet att utvecklas, argumenterade kretsordföranden från talarstolen.

Det blev den första punkten att tas upp till omröstning, men stämman ställde sig dock negativ till förslaget, med övervägande majoritet uppåt 80 procent.

Tillägg om solcellsparker

I praktiken var det endast en punkt där programledningen inte fick igenom sitt förslag fullt ut. För stämman la även till att solcellsparker också ska kunna omfattas av den lokala ersättning som programmet redan föreslagit närboende till vindkraftsparker. Därmed förespråkas en viss tröskel införas även för solcellsetablerare.

Partiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin anser dock inte den tröskeln bli alltför avskräckande, och pekar bland annat på att liknande stöd också finns i grannländer som Danmark.

– När jag pratar med de som vill anlägga stora solcellsparker så är man väldigt mån om att få med de närboende. Läggs det i skog är det inte ett problem, läggs det nära bostadsområden så pratar man redan med dem. Jag tror att man kan hitta bra lösningar, och det finns ju sådana ersättningar i andra länder.

Uran som biprodukt får grönt ljus

Samtidigt antogs ett antal tillägg till programmet, varav de flesta gick i partiets redan etablerade politik. Men ett tillägg innebär ett större avsteg från tidigare partilinje. Det ska nämligen vara tillåtet med ”uranutvinning ur biprodukter från annan gruvdrift”, vilket ses som en seger för den del av partiet som egentligen velat se en större öppning för kärnkraften. Detta innebär i praktiken att partiet säger ja till användning av svenskt uran.

– Har du väl grävt upp en massa malm, så kan du ta hand om det som finns i den. Men det ska inte vara fokus på uranet, säger Rickard Nordin, som menar att steget kan ses som en del i den generella cirkulära ekonomi-förespråkandet i partiet.

– Man ska inte vaska saker.

Forrige artikel C-ledningen utmanas i strid om ny politik C-ledningen utmanas i strid om ny politik Næste artikel Slopade studieskulder stötte på patrull hos C-studenterna Slopade studieskulder stötte på patrull hos C-studenterna
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.