Det första pengasvaret på energikrisen stötte på patrull – vad kommer härnäst?

Lagstiftarna säger nej tack till Bryssels första pengaplan för att svara upp mot den uppkomna energikrisen. I stället ser de potentiellt ut att kunna samlas bakom ett motbud. Samtidigt pågår det omfattande samtal om ytterligare åtgärder.

Det blev en blåsig dag i flera delar av EU på onsdagen. Det sänkta elpriset som följde kanske gjorde att luften kunde rensas ut lite i den något överhettade energipolitiska debatten.

Och det kan behövas. För även om det bara var i fredags som ett antal nya åtgärder kom på plats, så samlas EU-regeringscheferna i Prag nu på fredag för att bland annat diskutera vilka ytterligare åtgärder som unionen ska vidta för att pressa ner elpriserna i unionen.

De senaste dagarna har dock tonläget inte varit nådigt. Efter att exempelvis Tyskland annonserat att landet vill vika 200 miljarder euro till nationella åtgärder de kommande åren, så klev bland andra EU-kommissionärerna från Italien och Frankrike upp ur sina ”opolitiska” stolar och riktade hård kritik mot tilltaget, i ett budskap som repeterade de egna huvudstädernas linje.

Rött ljus för nya lån

Samtidigt luftade kommissionärerna tankarna på EU-gemensam upplåning för att hjälpa till att betala notan, vilket också fick ”budgethökarna” att se rött på andra sidan, bland annat i svenska EU-nämnden på onsdagen.

Kommentatorer pekar dock på att det tyska tilltaget inte är då förvånande, särskilt som det redan pågår ett antal liknande stödsystem i bland annat Frankrike som också de potentiellt bidrar till att snedvrida förutsättningarna på den inre marknaden.

– Här krävs gemensamma lösningar och att EU arbetar ihop, var Magdalena Anderssons budskap på onsdagens EU-nämnd.

Och när prisnivåerna ser ut som de gör, så är det kanske inte så konstigt att behovet av insatser fortsatt anses vara stort. Flera europeiska ekonomier går på knäna och risken för splittring inför sanktionerna mot Ryssland är reell.  

Men när det kommer till åtgärder på ena sidan – via gemensamma finansieringsinsatser – så är det svårt att få loss kosingen. Det kan förvisso finnas medel kvar att låna redan från coronaräddningspaketet. Men aptiten är inte översvallande.

Så vad ska komma härnäst? EU-kommissionen skissar på nya svar, eftersom det egna svaret hittills i "RepowerEU" inte bedöms tillräckligt.

Och då kanske kan det dras slutsatser från aktuella förhandlingen som snart ser ut att gå i mål? Om man exempelvis ser till de 20 miljarder euro som EU-kommissionen föreslagit skulle plockas ut via försäljning av utsläppsrätter från marknadsstabilitetsreserven, så stötte det spåret på patrull hos båda lagstiftarna.

“Elda inte på en till kris när man svarar på en annan“

Ministerrådet vill istället plocka medel ur utsläppshandelns innovationsfond för att samla ihop 15 miljarder euro. Resterande fem miljarder vill de se komma via inkomster från en så kallad ”frontloading”, frontmatning av utsläppsrätter som annars skulle auktionerats ut under kommande år.

Det är också en linje som EU-parlamentet ser ut att ansluta till. Tanken är att klimatintegriteten fortsatt hålls intakt. Parlamentet vill dock hämta hem alla 20 miljarder från ”frontloading”, vilket medlemsländerna anser är för riskabelt då det skulle minska utsläppsutrymmet kraftigt mot slutet av decenniet.

Det ser oavsett inte ut att vara den lättaste övningen att dämpa effekterna på notan via insamling av ytterligare medel. Återstår då kanske att fokusera på ytterligare elmarknadsingrepp för att pressa ner priset på gasen.

Bubblaren?

Det talas om att medlemsländerna ska kunna samla en majoritet bakom en ”arbetsbar” lösning på ett pristak på fossilgasen vid mötet på fredag. Men vägarna framåt där är flera och med vissa av dem följer också de med en saftig prisnota som det inte lockar alla medlemsländer att betala.

Kanske överlever bubblaren, som tidigare varit uppe för diskussion?  För även om initiativet avfärdats av kommissionen, så ser det enligt Altingets uppgifter ut att finnas god aptit på sätta ett pristak på all gas högt ovanför dagens marknadspris, för att gjuta olja på spekulationsvågorna på marknaden. De andra förslagen som diskuteras, bland annat om gemensam upphandling, kan eventuellt också falla parterna i smaken då de slipper att buda mot varandra.

Hur diskussionerna landar inne på regeringschefernas möte på fredag blir inte offentligt, då det inte ser ut att bli någon slutsatstext. Men att vi lär få se fler bud från Bryssel är ingen högoddsare. Men samtidigt har vi ännu inte sett effekterna av besparingskraven som beslutades i fredags. Kanske fungerar de faktiskt på det sätt som tänkts – och levererar halverade elpriser i vinter.

Forrige artikel Nya klimatmål för konsumtion och export lär nog dröja Nya klimatmål för konsumtion och export lär nog dröja Næste artikel Från ett klimatval till Från ett klimatval till "it's the energy, stupid!"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.