Doldisen som kandiderade till språkrör – nu är hon på väg in i riksdagen

När Elin Söderberg kandiderade till språkrör efter Isabella Lövin kallades hon för doldisen. Nu ser MP-politikern ut att ha säkrat en plats i riksdagen. ”Det finns en lång rad frågor jag skulle kunna jobba med i riksdagen”, säger hon.

Miljöpartiet har tagit tillbaka det mandat i Västerbotten som partiet förlorade vid valet år 2018. Det innebär att Elin Söderberg nu får en plats i riksdagen.

Söderberg har arbetat som energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen. Under Miljöpartiets sista år i regeringen arbetade hon som politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, med fokus på landsbygds-, klimat- och energifrågor.

– Det finns en lång rad frågor jag skulle kunna jobba med i riksdagen. Mitt tydliga engagemang är att arbeta för en samhällsutveckling som tar klimatkrisen på allvar, säger hon till Altinget och räknar upp industrins gröna omställning, transportfrågor, elektrifieringen och en robust livsmedelsproduktion som exempel på politiska frågor hon gärna jobbar med.

Försökte bli språkrör

Elin Söderberg var en av dem som kandiderade till att ta över som språkrör efter Isabella Lövin. Då kallades hon för doldisen, men hade ett starkt lokalt stöd för sin kandidatur.

Vad har du haft för nytta av att du ställde upp i språkrörsvalet?

– Det är svårt att svara på själv, men det gav så klart en del synlighet, säger Elin Söderberg och fortsätter:

– Men det gav mig mycket i form av möjlighet att prata politik och diskutera politiska prioriteringar med många medlemmar. Språkrörsvalet var en väldigt grundlig och rolig process att vara med i.

{{toplink}}

Forrige artikel Enkät: Myndigheterna som kan ryka Enkät: Myndigheterna som kan ryka Næste artikel Formuleringsfajt väntar i skogsförhandlingar Formuleringsfajt väntar i skogsförhandlingar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.