Efter knäckebrödet – nu EU-skyddas Östgötagurkan

Knäckebrödet från Skedvi i Dalarna fick nyligen skyddet. Nu fortsätter EU-kommissionen arbetet och ger östgötagurkan en skyddad geografisk EU-beteckning.

Skedvi bröds klassiska knäckebröd fick en skyddad geografisk EU-beteckning så sent som i november, vilket Altinget har rapporterat om tidigare.

Näst på tur är den vita färsksaltade Östgötagurkan. I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att gurkans inläggning måste vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den, och att den alltid måste innehålla dill.

”Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som har gått i arv från generation till generation”, står det i pressmeddelandet.

EU-kommissionen lyfter också att inläggningen varken innehåller socker eller vinäger, till skillnad från andra saltgurkor som går att köpa.

Forrige artikel Så mycket tjänar nya Sidachefen Så mycket tjänar nya Sidachefen Næste artikel Pourmokhtari (L) och Hassler i samtal med Svenskt Näringslivs vd
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.