Efter vargbeslut – politiker skäller på myndigheterna

Ännu har regeringen inte fattat några beslut som ändrar reglerna för licensjakten på varg, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Trots det får myndigheterna stenhård kritik från riksdagsledamöterna John Widegren (M) och Kjell-Arne Ottosson (KD) efter beskedet om vinterns vargjakt.

Än så länge har inget ändrats i regelverket för licensjakt på varg. Det konstaterade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) själv i riksdagens talarstol så sent som förra veckan. Detta som ett svar till centerpartisten Daniel Bäckström som ville veta varför endast 36 vargar får skjutas i vinterns licensjakt.

”Än så länge har vi ingen ändring, men det har vi inte kunnat göra så mycket åt.” sade Kullgren.

Men ändå väljer riksdagsledamöterna John Widegren (M) och Kullgrens partikamrat Kjell-Arne Ottosson (KD) att gå mycket hårt åt de berörda myndigheterna efter beskedet om att 36 vargar, sex vargar i sex olika revir, blir den totala tilldelningen i licensjakten som inleds den 2 januari.

Länsstyrelserna ska ”VETA HUT!!”, skriver John Widegren (M) på Facebook och Kjell-Arne Ottosson beskriver myndigheternas beslut som ”tondövt” och avslutar sitt inlägg på Facebook med ”Detta duger inte!!”. Orsaken till de båda ledamöternas ilska är att att de anser att tilldelningen på 36 vargar är på tok för låg.

Kritiken mot politikerna

Att de två ledamöterna riktar sin ilska och besvikelse mot Naturvårdsverket och länsstyrelserna har fått kritik från Svensk Jakts chefredaktör Martin Källberg

”Jag vill inte vara den som är den, men kan de här – i vargfrågan numera tämligen erfarna – herrarna verkligen vara så förvånade? På riktigt?” skriver Martin Källgren i en krönika och konstaterar samma sak som landsbygdsminister Peter Kullgren själv, att i praktiken har inget hänt ännu.

Men John Widegren är bestämd i sin uppfattning att myndigheterna hade kunnat agera annorlunda.

– Det finns ett spann för att möta den politiska inriktning som ändå finns. Man hade kanske inte riktigt löst problemet, men man hade kunnat göra mer. Det finns utrymme för mer än 36 vargar, säger han till Altinget.

Med "den politiska inriktningen" syftar han på att regeringspartierna är överens om att vargstammen ska pressas ner. Enligt Widegren är det en avgörande förändring som myndigheterna bör vara mer lyhörda för. Hans uppfattning är att Naturvårdsverket och länsstyrelserna gör hårdare tolkningar än nödvändigt av det gällande regelverket och av forskningen.

– Landsbygdsministern har träffat landshövdingarna. Han har gett signalerna om vad regeringen vill. Att vi ska inte hålla oss i underkant, det hade de kunnat förstå. Länsstyrelserna håller mer än nog emot, säger John Widegren.

Naturvårdsverket hade sedan den tidigare regeringen ett uppdrag om att utveckla vargförvaltningen. Det uppdraget har den nuvarande regeringen skärpt – myndigheten ska nu svara på hur vargstammen kan ha en gynnsam bevarandestatus och samtidigt hållas så långt ner som möjligt inom spannet 170-270 individer – samt tidigarelagt deadline.

Motsträviga myndigheter – arbetsam minister

Och även om myndigheterna redan i dag har möjlighet att besluta om licensjakt på långt fler vargar än 36, enligt Widegrens bestämda uppfattning, så är inte uppdraget till Naturvårdsverket onödigt.

– Självklart behövs regeringsuppdraget för att på riktigt sänka vargstammen, säger han.

Han är hård i sin kritik mot myndigheterna, men har desto större förståelse för att regeringen inte kommit längre.

– Det är klart jag hade velat se mer verkstad, om det hade varit möjligt, men jag vet också att Kullgren har jobbat på, säger John Widegren.

Ottosson: S-regeringen för långsam

Inte heller Kjell-Arne Ottosson ser någon anledning att kritisera den nuvarande regeringen för saktfärdiga beslut, utan det är dels myndigheterna som borde ha agerat annorlunda dels den förra regeringen som borde ha varit mycket mer snabbfotad.

”S-regeringen borde ha agerat snabbare efter att beslutet togs. Vi har pressat uppdraget genom att utöver att göra det tydligare även tidigarelägga det för att det ska få genomslag tidigare. Vi hade kunnat haft en annan situation idag om föregående regering hade varit lika aktiv som den nuvarande i frågan”, skriver Kjell-Arne Ottosson i ett skriftligt svar till Altinget.

Även Ottosson är av uppfattningen att länsstyrelserna inte har använt de möjligheter som finns, att väga in kriterier kring samexistens och att förebygga skador, vid beslutet om antal vargar som får fällas i vinter.

Regeringen ser över licensjakt, skyddsjakt och arbetar för en särskild jakt- och viltvårdsmyndighet, framhåller Ottosson. ”Man kan inte anklaga den här regeringen för att ligga på latsidan i de här frågorna.” skriver han till Altinget. 

Forrige artikel Liberal oro när klimatmål hänger löst Liberal oro när klimatmål hänger löst Næste artikel Utredning vill skrota riksintressen och stärka nationell styrning Utredning vill skrota riksintressen och stärka nationell styrning
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.