Ersätt stödreformerna för gröna näringarna med ett nytt system

De gröna basnäringarnas betydelse för landet tillsammans med rådande exceptionella förhållanden i vår omvärld motiverar en kraftsamling inom Sverige. Det skriver sex företrädare för de gröna basnäringarna.

Af Sex företrädare för medlemsföretag i de gröna näringarna.
Se undertecknare i faktarutan

Vi undertecknande organisationer inom de gröna basnäringarna delar en stark oro för vår branschs utveckling och framtid samt en gemensam tro på att det behövs nya lösningar och nya former av samarbete för att lösa detta.

Det är huvudbudskapet i det brev som vi nyligen tillställt näringsdepartementet samt berörda utskottsledamöter i riksdagen.

Företagen inom de gröna basnäringarna, huvudsakligen småföretag, upplever problembilden på liknande sätt. Möjligheterna till överlevnad, utveckling samt tillväxt i företagen försvåras av ett komplext och ekonomiskt belastande regelverk.

Ekvationen går inte ihop, eftersom:

  • Sverige är världsledande i att producera livsmedel med god djurvälfärd och med hög hänsyn till miljö och klimat. Tyvärr baseras detta på att de gröna basnäringarnas småföretag belastas med kostnader som varken konsumenter eller offentlig sektors upphandling är beredda att betala för.
  • Samtidigt bestäms basnäringarnas intäkter i hög grad på en internationell marknad.

Ersätt stödformerna

Många tror att varken EU eller Sverige på sikt förmår hålla sektorns företag under armarna. Stödformerna måste ersättas av ett system där jordbruksföretagen kan konkurrera och överleva på egna meriter, något som i sin tur förutsätter betydande förändringar i politiken på en rad olika områden.'

De gröna basnäringarnas betydelse för landet tillsammans med rådande exceptionella förhållanden i vår omvärld motiverar en kraftsamling inom Sverige. De gröna basnäringarnas småföretag kan inte ensamma bära den osäkerhet och de ekonomiska risker som potentiellt föreligger. Det är stor risk för lågkonjunktur, fortsatt krig, en mycket osäker och extremt dyr energimarknad främst i södra Sverige samt obalanser avseende insatsvaror av betydelse för de gröna basnäringarna. Dessa risker måste bäras gemensamt av det svenska samhället och tillsammans ska vi hitta nya alternativ.

Det här behöver göras

Vi efterlyser således ett samverkansinitiativ där en långsiktigt hållbar politik för de gröna basnäringarna kan utformas och där frågor som nedan listade kan behandlas:

  • Det behövs en förutsättningslös genomgång av de gröna basnäringarnas generalproblem, svag grundlönsamhet och till viss del bristande konkurrenskraft.
  • Vi behöver vidare öka medvetenheten om att det inte finns ett homogent system för de gröna basnäringarna inom EU. Sanningen är att samtliga länder i EU har olika förutsättningar, regelverk, nationella subventioner utanför CAP, med mera.
  • Kan vi genom skattesystemet skapa lösningar som bidrar till ekonomisk stabilitet och långsiktighet inom det jordbruk som i dag står för de stora volymerna av svensk jordbruksproduktion?
  • Energikostnaderna utgör en viktig komponent inom de gröna näringarna och Sverige måste ha lika konkurrensregler som övriga EU vad gäller dieselskatt och övriga punktskatter inklusive reduktionsplikt.
  • Reformera GMO-direktivet, anamma modern växtförädlingsteknik.
  • Sverige måste ha lika djurskyddsregler som övriga EU-länder, såsom avskaffat beteskrav, samma regler för antibiotika, med mera.
  • Företag som arbetar med växtodling eller nötkreatur omfattas idag av över 450 lagkrav. Det behövs insatser för att minska administration och regelbördan i jordbruket.

Forrige artikel SD: Socialdemokraternas obegripliga konst att montera ner ett elsystem och samtidigt öka utsläppen SD: Socialdemokraternas obegripliga konst att montera ner ett elsystem och samtidigt öka utsläppen Næste artikel Djurskyddet: Gör om och gör rätt, Jordbruksverket Djurskyddet: Gör om och gör rätt, Jordbruksverket
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.