Han får i uppdrag att uppfylla Försvarsmaktens önskade miljölättnader

För att kunna öka tempot i arbetet med att bygga ett starkare och större försvar har Försvarsmakten begärt lättnader i Miljöbalkens tillståndskrav. Juristen Peter Ardö har fått i uppdrag att se över om ändringarna är juridiskt möjliga. ”Uppdraget går ut på att det ska genomföras.” säger han.

Peter Ardö har tills nyligen utrett frågan om hur miljötillståndsprocesserna kan effektiviseras. Så sent som i sommaren lämnade han över sina förslag – runt 30 lag- och förordningsförändringar – till regeringen med kommentaren:

– Det är inget enskilt alexanderhugg, utan många små ändringar inom det befintliga systemet.

Nu ska han istället sätta tänderna i den begäran som Försvarsmakten skickat in till regeringen om tillfälliga lättnader, under fem års tid, i Miljöbalkens krav. En form av alexanderhugg i syfte att få upp hastigheten i arbetet med en starkare och en större Försvarsmakt.

– Det är ditten och datten som försvaret vill ska hända. Mitt uppdrag är att se om det går att genomföra, att det inte krockar med EU-rätten och så vidare, och skriva en förordningstext, säger Peter Ardö till Altinget.

Uppdraget innebär mycket snabba ryck, konstaterar Ardö. Startskottet för arbetet går den 1 september och senast den sista november vill regeringen att förslagen ska landa på miljödepartementet.

”En ganska stor förändring”

Försvarsmakten vill bland annat att verksamheter, exempelvis ett skjutfält, som har ett tillstånd enklare ska kunna utöka verksamheten. Detta antingen genom ingen process överhuvudtaget, eller genom att tillståndsplikt omvandlas till anmälningsplikt.

– Det är en ganska stor förändring, om man ska tillåtas att utöka sin verksamhet utan att pröva det, säger Peter Ardö och tillägger att det blir hans uppdrag att överväga hur man ska hantera frågor om exempelvis ökade störningar för omgivningen som det medför.

Peter Ardö ska i sitt arbete utgå från den hemställan som Försvarsmakten har skickat in till regeringen, utöver det är direktiven mycket knapphändiga. Han vill i nuläget inte gå in på om det eventuellt skulle visa sig juridiskt omöjligt att uppfylla försvarets önskelista.

– Uppdraget går ut på att det ska genomföras. Jag ska visa hur man kan genomföra detta, men beskriva konsekvenserna. Men just nu vet varken den som gett mig uppdraget eller jag om det är möjligt, så det är onödigt att spekulera, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Konflikten i Sametinget fortsätter Konflikten i Sametinget fortsätter Næste artikel Farmanbar: Prissignalen kommer fortsatt finnas där Farmanbar: Prissignalen kommer fortsatt finnas där
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.