Han ska utreda kameraövervakning på slakterier

Regeringen har hörsammat kraven från bland annat djurskyddsorganisationer och Sveriges Veterinärförbund att införa kameraövervakning på slakterier. Kammarrättslagman Peder Liljeqvist har fått i uppdrag att utreda hur det ska genomföras.

Djurens rätt och Sveriges Veterinärförbund har fört fram kravet på att djurskyddet bör stärkas genom kameraövervakning på landets slakterier. Detta bland annat efter bilder tidigare i år på bilder som läckt ut från slakten vid en anläggning i södra Sverige där djuren behandlades illa.

Nu går regeringen kraven till mötes och tillsätter en utredning som ska se över frågan. Uppdraget till utredaren Peder Liljeqvist är inte att överväga om kameraövervakning ska införas, utan hur.

– I Sverige har vi ett högt förtroende för vår djurskyddsnivå och det vill regeringen värna genom hela livsmedelskedjan. Nu påbörjar vi en analys om kamerabevakning på slakterier kan bidra till att ytterligare stärka djurskyddet. Samtidigt ska hänsyn tas till att undvika ökad administrativ börda för berörda slakterier och myndigheter, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) i ett pressmeddelande.

Liljeqvist ska se bland annat över frågor om det praktiska och ekonomiska ansvaret samt hanteringen av det inspelade materialet.

Slutbetänkandet ska lämnas över till miljödepartementet senast den sista maj nästa år, 2023.

Det är för övrigt samma datum som Peder Liljeqvist ska lämna över ett annat slutbetänkande till finansdepartementet, då han även leder utredningen om dataskydd och kontroll hos Skatteverket, Tullverket och Kronofogden.

Beslutskedja: Stärkt djurskydd på slakterier genom kamerabevakning

27/5
2022
30/5
2022
30/5
2022
2/6
2023
10/4
2024
Forrige artikel Lund är årets klimatstad Næste artikel Stenevis pressis går till grön tankesmedja
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.