Kursändring om ålfisket – regeringen vill stoppa utfasning

Ålen är en akut hotad art och planen har varit att låta ålfisket dö ut genom att inga nya fisketillstånd beviljas. Men nu får Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag från regeringen och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att se över möjligheterna för nya generationer ålfiskare att ta över tillstånden.

När jullovet är över för riksdagsledamöterna ska miljö- och jordbruksutskottet bland annat behandla en motion från Moderaternas Skånebänk med rubriken ”Bevarande av ålfisket som ett nationellt kulturarv”. Det är en årligt återkommande motion från M-ledamöterna i södra Sverige och handlar om att möjliggöra ett fortsatt ålfiske, det vill säga att dagens ålfisketillstånd ska kunna överlåtas till nya generationer fiskare.

Men redan nu ser det ut som om M:s Skånebänk, samt de ledamöter från Centern och Sverigedemokraterna som också är engagerade i värnandet av ålfiskekulturen, kan vänta sig en förändring i den riktning de önskar. I Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för år 2024 ingår nämligen ett uppdrag att inleda en revision av den svenska ålförvaltningsplanen.

Myndigheten ska identifiera och införa åtgärder som kan förbättra utvärdering och uppföljning. I uppdraget ingår dessutom att ”utreda förutsättningarna att tillåta generationsväxling inom ålfisket genom att möjliggöra överlåtelse av ålfisketillstånd”. Det vill säga precis det som Moderaterna föreslår i sin motion.

Sedan år 2008 har det inte beviljats några nya ålfisketillstånd, utan fisket på den akut hotade arten är tänkt att avvecklas i samma takt som dagens ålfiskare dör, blir för gamla för att fiska eller av annan anledning lägger ned verksamheten.

M-ledamot: Kulturarv och rättighetsfråga

Lars Johnsson från Hässleholm är en av riksdagsledamöterna bakom (M)-motionen. Han säger att uppdraget till Havs- och vattenmyndigheten är välkommet.

– Vi anser att man ska ha möjlighet att överlåta ålfisketillstånd. Ålfisket är ett gammalt kulturarv som bör bevaras, säger han till Altinget och berättar om hur ålderstigna tillståndsinnehavare sägs baxas ombord på fiskebåtar för att hålla ålfisket vid liv.

Enligt Johnsson är det också en rättsfråga, eftersom ett ålfisketillstånd betingar ett värde bör det vara möjligt att överlåta.

Johnsson: Fisket litet hot mot ålen

Enligt en redovisning från Havs- och vattenmyndigheten år 2019 har inskränkningarna i ålfisket haft en klar effekt på antalet fiskare och på hur mycket ål som fångas, framför allt till havs. Antalets tillstånd för ålfiske vid kusterna minskade med 75 procent mellan år 2007 och 2019 och fångsterna minskade med drygt 90 procent. År 2019 var 54 procent av ålfiskarna med tillstånd att fiska i havet äldre än 65 år.

Ålen är akut hotad, men enligt Lars Johnsson utgör ålfisket ett minimalt hot mot arten.

– Det är väldigt lite man tar upp genom fiske. De allra flesta stryker med när de fastnar i vattenkraftverken, säger han. 

Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa uppdraget till landsbygds- och infrastrukturdepartementet senast den 1 augusti år 2025.

Altinget har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som avböjde intervju innan artikeln publicerades. En uppföljande intervju med Kullgren publiceras senare.

{{toplink}}

Forrige artikel Högsta instans underkänner beslut om ökad vargjakt Högsta instans underkänner beslut om ökad vargjakt Næste artikel Naturvårdsverket välkomnar EU-kommissionens vargförslag Naturvårdsverket välkomnar EU-kommissionens vargförslag
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.