Lagstiftningen måste stödja innovationsprocessen

Kemikalieinspektionens uppdrag är att arbeta för minskade risker med kemikalier. Uppdraget borde även innefatta initiativ som gör det lättare att utveckla nya, säkra kemikalier. Det skriver företrädare för IKEM i en slutreplik.

Kemi behövs för en hållbar omställning och statens roll är att skapa incitament för den omställningen. I det är vi och Per Ängquist eniga. Men när vi sedan läser resten av debattsvaret blir det uppenbart att Kemikalieinspektionens generaldirektörer inte är insatt i hur de innovationsprocesserna som är själva ryggraden i industrins produktutveckling fungerar. Det är de processerna vi vill värna.

{{toplink}}

Främja utveckling av ny kemi

För att snabbare åstadkomma substitution av oönskade kemikalier krävs innovation. För att lyckas med innovation måste lagstiftningen stödja innovationsprocessen. Det är en process som kan ta tio år eller mer, kräver mod att göra stora investeringar, tillit till att lagstiftningen är förutsägbar och möjlighet att skala upp från liten till stor produktion över tid. Lagar och regler måste därför främja utveckling av ny kemi, och inte som nu endast fokusera på vilka ämnen som behöver fasas ut.

Kemikalieinspektionens uppdrag är att arbeta för minskade risker med kemikalier. Uppdraget borde även innefatta initiativ som gör det lättare att utveckla nya, säkra kemikalier. Det är precis lika viktigt som att begränsa oönskade ämnen. Det får inte bli så att regleringar som ska öka skyddet för hälsa och miljö i stället leder till att utveckling och innovation av nya bättre kemikalier hämmas.

Holistisk syn på kemikaliepolitiken

Att lagstiftning ska gå hand i hand med utveckling och innovation betyder i praktiken att förslag som stimulerar utfasning av ämnen måste konsekvens bedömas utifrån effekten det får för alla de som är beroende av ämnet för sin produktion, och deras möjligheter att hitta hållbara alternativ.

För att möta samhällets behov av säker kemi som bidrar till minskat klimatavtryck och andra hållbarhetsvinster behövs en holistisk syn på kemikaliepolitiken. EU:s nya kemikaliestrategi betonar både vikten av ökad innovation och effektivare regelverk, men vår fråga kvarstår: Hur säkerställer svenska beslutsfattare och myndigheter att behovet av ökad innovation tillgodoses, och hur bedömer man effekterna på samhällets möjligheter att nå hållbarhetsmålen i tid, när EU:s kemikaliestrategi implementeras?

Forrige artikel S sänker lönerna för vanligt folk S sänker lönerna för vanligt folk Næste artikel Miljöorganisationer: Fall inte för påtryckningarna från skogsindustrin Miljöorganisationer: Fall inte för påtryckningarna från skogsindustrin
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.