Myndighet vill vänta med miljökrav på stora maskiner

LUFT. Sverige bör inte alls gå före övriga EU och ställa hårdare miljökrav på stora arbetsmaskiner. Det skriver Konkurrensverket i ett remissvar.

Sverige bör vänta på att EU:s kvarnar har malt klart och en förordning om utsläppsgränser för stora arbetsmaskiner är beslutad. Det anser Konkurrensverket i ett remissyttrande till miljödepartementet om förslaget att Sverige ska agera förebild i frågan och redan nu införa ett gränsvärde för vad motorerna får släppa ut.

Konkurrensverket skriver även att konsekvensanalysen bakom förslaget, som gjorts av Transportstyrelsen, inte är tillräckligt. Bland annat saknas uppgifter om vilka kostnader regeländringen skulle innebära för företagen. Den uppgiften finns dock med i en bilaga som Konkurrensverket "med visst besvär" har begärt ut från miljödepartemenet: 1,3 miljoner kronor per maskin.

Forrige artikel Renars relation till vindkraft synas Næste artikel EU tvingar Sjöräddningen att skatta för båtarnas bränsle EU tvingar Sjöräddningen att skatta för båtarnas bränsle
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.