Näringslivet slår larm när Naturvårdsverket krymper

Neddragningarna på Naturvårdsverket oroar det svenska näringslivet. I ett brev till regeringen varnar 15 branschorganisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, för att en kompetensförlust på myndigheten kommer att skada näringslivets konkurrenskraft och hämma klimatomställningen.

Det är en tung lista på 15 branschorganisationer, anförda av Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson, som skrivit under ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

I brevet lyfter organisationerna sin oro för Naturvårdsverket aviserade neddragningar, att myndigheten i vintras meddelade att man tvingas varsla 65 anställda.

De svenska myndigheterna har en helt central roll i att säkerställa att implementeringen och efterlevnaden av EU:s lagstiftning är möjlig, skriver de 16 organisationernas företrädare. Och i detta arbete har Naturvårdsverket en nyckelroll för ”att aktivt stötta näringslivet i omställningsarbetet och samtidigt skapa förutsättningar för fortsatt ekonomisk tillväxt och nya innovativa affärsmodeller, bland annat genom Klimatklivet”, står det i brevet till regeringen.

”Inte läge att spara på samhällsfunktioner”

En av de branschorganisationer som har undertecknat brevet är Innovations- och kemiindustrierna (Ikem).

– Vi är oroliga för att innovations- och kemiindustrin kommer drabbas mycket negativt med anledning av neddragningarna. Industrin vill och kan ställa om, men det ställer höga krav på att myndighetssverige effektivt kan förklara reglerna för enskilda företag. När klimathotet växer och industrin vill ställa om är det inte läge att spara på samhällsfunktioner, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

I brevet listar organisationerna ett antal frågor där Naturvårdsverket har en central funktion för näringslivet:

Den kommande förpackningsförordningen (PPWR), den nyligen antagna ekodesignförordningen (ESPR), det kommande direktivet om hur miljöpåståenden får kommuniceras (Green Claims), industriutsläppsdirektivet (IED) samt genomförande av utsläppshandelsdirektivet (ETS) och gränsjusteringsmekanismen (CBAM).

Läs hela brevet här.

Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Forrige artikel Klimatrådets ordförande: Här behöver forskningen hjälpa regeringen Klimatrådets ordförande: Här behöver forskningen hjälpa regeringen Næste artikel Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.