Nya miljö- och energilagar 2015

LAG&RÄTT. Höjd trängselskatt i Göteborg, höjd skatt på avfall och skatterabatt för mikroproducenter av el. Altinget har listat nya lagar och regler på miljö- och energiområdet som träder i kraft vid årsskiftet.

Transport och drivmedel

När skulder för trängselskatt har vuxit till mer än 5 000 kronor och det har gått ett halvår sedan skulden skulle ha betalats får bilen körförbud. En polis eller bilinspektör får ta registreringsskyltarna om den används ändå. Utländska bilar ska betala trängselskatt och vägavgifter. Lagändringarna träder i kraft den 1 februari.
Trafikutskottet 2014/15:1 Beslut 18 december

Beloppen för trängselskatt i Göteborg höjs, för att kompensera för att fordon som passerar flera betalstationer inom en timme bara behöver betala för en passage.
Skatteutskottet 2010/11:34 Beslut 15 juni

Fordonsskatten på personbilar och andra lätta fordon höjs.

Energiskatten på låginblandad Fame i diesel höjs.

Biodrivmedlet HVO i diesel slipper helt energiskatt och koldioxidskatt. Det tillämpas retroaktivt från den 1 maj 2014.

Avfall, energi och byggkrav

Skatten på avfall höjs från 435 till 500 kronor per ton.


Mikroproducenter av el från förnybara källor får en skatterabatt på 60 öre per kilowattimme, men högst 18 000 kronor per år.

Reglerna för buller i plan- och bygglagen anpassas till bullerreglerna i miljöbalken. Beräknade bullervärden för nya bostäder ska redovisas. Först när de överskrids kan en myndighet besluta om förelägganden för att minska bullret.
Civilutskottet 2013/14:33 Beslut 25 juni

Kommuner kan inte längre ställa egna krav på exempelvis energiprestanda och tillgänglighet för byggnader som går längre än de nationella kraven. Andra ändringar i plan- och bygglagen är att kommunerna får större möjlighet att ge bygglov som avviker från detaljplanen, och att fastighetsägare inte längre kan tvingas att gratis avstå mark för allmän plats.
Civilutskottet 2013/14:31 Beslut 24 juni

Fjärrvärmeföretagen blir skyldiga att en gång i månaden mäta kundens värmeförbrukning och meddela kunden mätresultatet. Fjärrvärmeföretag får endast fakturera kunden baserat på mätresultaten, och faktureringen ska ske minst fyra gånger per år. Preliminär debitering med avräkning efteråt blir förbjudet.
Näringsutskottet 2010/11:18 Beslut 17 juni 2011

Reglerna för att balansera det västsvenska naturgassystemet ska gälla också för naturgasledningar som inte är kopplade till det systemet. Bland annat ska innehavaren av en naturgasledning se till att det är balans mellan inmatning och uttag av naturgas.
Näringsutskottet 2013/14:16 Beslut 10 april

Jakt

Bara auktoriserade föreningar för jakt eller målskytte kan få rätt att inneha vapen. Den nya Polismyndigheten ska föra register över sådana föreningar. Det krävs inte tillstånd för den som har fyllt 18 för att inneha ett effektbegränsat vapen som drivs med gas.
Justitieutskottet 2013/14:36 Beslut 25 juni

 

 

 

Forrige artikel Miljö på borgerliga villkor Miljö på borgerliga villkor Næste artikel Baylan om Vattenfall: Det är väldigt komplicerat Baylan om Vattenfall: Det är väldigt komplicerat
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter för en delseger.