(O)skyddad skog ska ritas in på kartan

SKOG. Regeringen vill ha en karta över Sverige som visar vilka skogar som är formellt skyddade och vilka värdefulla skogar som står utan skydd. I uppdraget till Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ingår också den mer komplicerade uppgiften att rita in de marker som skogsägarna har avsatt på frivillig väg.

Vilka skogar som har ett formellt skydd, exempelvis som naturreservat eller nationalpark, har myndigheterna av naturliga skäl god kontroll över. Likaså har varje länsstyrelse en lista över värdefulla skogsområden som bör få ett formellt skydd så snart det finns pengar och tid. Men när regeringen vill ha en geografisk redovisning som även ska kompletteras med vilka områden som skogsägarna själva har skyddat på frivillig väg, så kallade frivilliga avsättningar, så är det en svårare uppgift att lösa. Det konstaterar Johan Åberg vid Skogsstyrelsens enhet för områdesskydd.

– Vi gjorde en översyn för ett par år sedan, men fick inte tillgång till alla uppgifter. Det vi har är främst bolagens, inte småskogsbrukens, frivilliga avsättningar, säger Johan Åberg till Altinget.

Förmodligen kommer Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen försöka få in nya uppgifter om de frivilliga avsättningarna, som i regel är en del i skogsägarnas miljöcertifiering, genom en enkät. Miljörörelsen kräver återkommande att de frivilliga avsättningarna ska redovisas öppet, ett krav på transparens som också Skogsstyrelsen tycker är rimligt.

Login