Pål Jonsons miljölöfte till försvaret ett år försenat

För ett år sedan utlovade försvarsminister Pål Jonson (M) att förslagen som ska förenkla för Försvarsmakten att få miljötillstånd var på gång – sedan hände ingenting. Nu ska regeländringarna återigen vara på väg ut på remiss, något som bekräftas av klimat- och näringslivsdepartementet.

Försvarsmakten har länge varit frustrerad över de långa processerna för att få miljötillstånd för sin verksamhet. Och vid förra årets försvarskonferens i Sälen sade försvarsminister Pål Jonson (M) att nu var förslagen till regeländringar på väg ut på remiss, det vill säga den departementspromemoria som juristen Peter Ardö genomförde i raketfart på uppdrag av S-regeringen och som legat färdig sedan i november 2022.

– Den kommer gå ut på remiss, vi får återkomma när remissarbetet är klart någon gång till våren, sade Pål Jonson till Altinget i Sälen.

Därefter stannade processen upp, eller om det var kommunikationen mellan departementet som hade varit bristfällig, för någon remiss har inte synts till under året som gått. Men nu ska den alltså vara på gång på riktigt.

– Den kommer att komma nu under första kvartalet 2024, säger Pål Jonson till Altinget.

Uppgiften bekräftas av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) stab. Enligt planen ska förordningsförändringarna träda i kraft den 1 juli 2024, att ändra förordningar kräver ingen inblandning av riksdagen, utan beslutas av regeringen.

”Ganska stor förändring”

Exakt vad det är Peter Ardö har föreslagit är ännu inte känt eftersom det är en så kallad bokstavsutredning, det innebär att den genomförts under departementets hatt och blir offentlig först när den skickas ut på remiss. Men i uppdraget ingick att ta ställning till Försvarsmaktens begäran om att vissa verksamheter ska undantas från tillstånds- eller anmälningsplikt under fem års tid eller att en anmälningsplikt ska ersätta tillståndsplikten.

Försvarsmakten vill att verksamheter som har ett tillstånd, exempelvis ett skjutfält, enklare ska kunna utöka verksamheten. Detta antingen genom ingen process överhuvudtaget eller genom att tillståndsplikt omvandlas till anmälningsplikt.

– Det är en ganska stor förändring, om man ska tillåtas att utöka sin verksamhet utan att pröva det, sade Peter Ardö till Altinget i samband med att han fick uppdraget från förra regeringen.

En av konsekvens av Försvarsmaktens förslag kan bli att allmänhetens möjligheter att yttra sig om exempelvis de störningar och miljöpåverkan från försvarets verksamhet minskar.

Effektivisering – inte lättnader

Hur Peter Ardö har landat i sina förslag återstår att se, men tydligt är att regeringen värjer sig mot beskrivningen av att det ska röra sig om några som helst lättnader i miljökraven för Försvarsmakten. Från Pourmokhtaris stab är budskapet att det handlar om ”effektiviseringar” och försvarsministern är på samma linje.

– Sade jag ”lättnader”? säger Pål Jonson när Altinget vid årets försvarskonferens i Sälen frågar om det ett år gamla löftet och använder formuleringen ”lättnader i miljölagstiftningen”.

{{toplink}}

Beslutskedja: Snabbare processer enligt miljöbalken för att stärka det militära försvaret

10/6
2022
19/1
2023
17/1
2024
13/3
2024
25/6
2024
3/9
2024

Forrige artikel Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Næste artikel Landsbygdsministern: Skogsutredningen kommer Landsbygdsministern: Skogsutredningen kommer
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.