Plastproducenter får ansvar för nedskräpning

EU-PLAST. Kostnaderna för nedskräpning kan komma att läggas på producenterna – det är en av delarna i engångsplastförslaget som ska slutförhandlas före årsskiftet. Men först gäller det att reda ut vad som ska räknas som en engångsmatförpackning.

EU-parlamentet fattade på onsdagen beslut om sin linje till det direktiv som ska halvera nedskräpningen av flera av de vanligaste plastskräpen i naturen.

Förutom förslagen att förbjuda flera engångstopps, bestick, tallrikar, sugrör, och drinkpinnar i plast från år 2021 så är troligen utvidgningen av producentansvaret för flera andra produkter en av de största förändringarna som kan komma att ske på den svenska marknaden.

– Om förslaget går igenom såsom det ser ut nu, så kommer dels det befintliga producentansvaret att utvidgas och dels fler produkter än i dag att omfattas av ett producentansvar, säger Malin Göransson vid Naturvårdsverket till Altinget.

Kan vi då räkna med dyrare engångsplastprodukter framöver?

– Ja, det är troligt. Men jag har inte sett någon beräkning på hur stor den kostnaden skulle bli.

Men producentansvarsfrågan hängde löst före omröstningen i parlamentet, och det är inte heller klart vilka produkter som ska räknas in i de olika kategorierna som nu ska få det nya producentansvaret på sig. Ett av frågetecknen rör vad en engångsmatförpackning egentligen är för något.

I parlamentets position öppnas det för att vissa produkter kan undantas. Det är en av punkterna som miljöorgansationssamarbetet Rethink Plastic Alliance beklagar.

– Generellt så är det ett riktigt bra utfall i parlamentet, där flera centrala punkter gick igenom. Vi hoppas att just den luckan stängs igen inför slutsamtalen, säger Federique Mongodin till Altinget.

Det kan också ske, för även hos medlemsländerna så pågår det en febril diskussion kring vad som ska räknas som engångsmatförpackningar, enligt uppgift till Altinget.

Krock med tidigare producentansvar

Parlamentet öppnar också för att det inte ska ske några krockar för förpackningsproducenter till det befintliga producentansvaret som återfinns i förpackningsdirektivet. Det lägger endast ansvaret för insamlings- och återvinningskostnader på producenterna.

– Om de skrivningarna går igenom kan producenter av exempelvis plastmuggar hänvisa till de skrivningarna och slippa ta på sig kostnaderna för nedskräpningen, när direktivet ska in i nationell lagstiftning, fortsätter Federique Mongodin vid ”Rethink plastic Alliance”.

Förhoppningen är att det, och andra frågetecken, ska kunna redas ut före nästa onsdag, då ministerrådet enligt planen ska ta fram sin position. Därefter är det snabba bud. Tanken är att de slutliga förhandlingarna ska dra igång redan i början av november, med ambitionen att avslutas innan årsskiftet.

– Vi vill inte att det här förslaget ska läggas i långbänk och riskera att hamna i nästa parlament, vilket skulle leda till att utfasningen skjuts framåt ytterligare. Visst, det är flera saker där jag anser att vi borde ha gått längre, såsom mikroplasten, men det får vi lägga fokus på i nästa parlament, säger Jytte Guteland, S-parlamentariker till Altinget.

Läs mer om kommissionens förslag här och parlamentets pressmeddelande här, samt Näringslivssamarbetet Business Europe position i frågan här.

Forrige artikel Fjellner ställer inte upp för omval Fjellner ställer inte upp för omval Næste artikel Sida utökar stödet till Wateraid Sida utökar stödet till Wateraid
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.