Protest mot neddragningar på Kemikaliemyndigheten

Kemikalieinspektionens planer att varsla 40 av sina 280 anställda får branschorganisationen Ikem att reagera kraftigt. 

Uppgifterna om den ansträngda situationen på myndigheten uppmärksammandes under torsdagen av Aktuell Hållbarhet.

– Vi måste vara ansvarsfulla och släppa gasen i tid. Det tar tid att förhandla och sen måste vi ta hänsyn till uppsägningstid. Vi kan inte sitta stilla i båten för då kan det bli fortsatt stora kostnader under en stor del av nästa år, säger generaldirektören Per Ängquist till tidningen.

Ikem, Innovations- och kemiindustrierna, anser att åtgärden riskerar att leda till kraftigt negativa konsekvenser för branschen.

Regeringen skulle tvärtom behöva prioritera Kemikalieinspektionens uppdrag att stärka tillsynen, samt att bredda uppdraget att säkra förutsättningarna för en hållbar utveckling av kemikalier.

– Vi menar att regeringen behöver ge Kemikalieinspektionen direktiv att ta ett bredare samhällsansvar. Uppdraget i dag kretsar nästan uteslutande till att minska risker för hälsa och miljö, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, Ikem, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Vi vill se ett större uppdrag som skyddar och utvecklar en hållbar kemikalieproduktion och stärker svensk beredskap. Besparingarna riskerar att hämma en sådan utveckling om rätt prioriteringar inte görs.

Inför regeringens budget 2024 förespråkade Ikem också höjda anslag till Kemikalieinspektionen för att ge myndigheten förutsättningar att utöka och skärpa tillsynsarbetet, bland annat för att stärka kontrollen av e-handeln. 

– Den låga efterlevnaden, framför allt inom e-handel, är farlig och riskerar dessutom försvaga konkurrenskraften för alla de europeiska kemiföretagen som följer regelverken, fortsätter Ikems Kristina Neimert Carne.

Flera myndigheter på miljö- och energiområdet är på väg att minska sin personalstyrka, vilket fått flera branschorganisationer att reagera.

Skogsstyrelsen har redan aviserat liknande åtgärder och Naturvårdsverkets neddragningar, för andra året i rad, har fått Svenskt näringsliv samt 15 branschorganisationer att reagera. Enligt generaldirektören Björn Risinger pekar Svenskt näringsliv på flera av de punkter som myndigheten själv också identifierat.

– Det här är något vi har diskuterat ganska mycket för egen del. Många punkter i brevet liknar den analys som vi själva har gjort i det budgetunderlag vi lämnade till regeringen i februari, säger han till Altinget.

Forrige artikel KU kritiserar Pourmokhtari på tre punkter KU kritiserar Pourmokhtari på tre punkter Næste artikel Tankesmedja tror på nedbantad grön agenda efter valet Tankesmedja tror på nedbantad grön agenda efter valet
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.