Regeringen går vidare med vindkraftsprojekt till havs

Kattegatt syd och Galatea-Galene, två vindkraftsprojekt utanför Hallands kust, får grönt ljus av regeringen. ”Den här regeringen är för all fossilfri el”, säger statsminister Ulf Kristersson.

– Med de här besluten finns det nu, tillsammans med vindkraftsparken Kriegers flak söder om Skåne, förutsättningar att uppföra upp till 150 vindkraftverk till havs, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Ett av projekten, Kattegatt syd, har mött motstånd från bland annat Försvarsmakten. Statsminister Ulf Kristersson (M) menar dock att regeringen har tagit in deras kritik.  

– Regeringen har gjort en sammantagen bedömning. Sedan kan det finnas detaljer som man ska samråda om, exempelvis kring höjd och exakt placering inom ramen för tillståndet, säger han.

SD-kritiken

På pressträffen närvarade utöver statsministern och klimat- och miljöministern också energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Trots att klimat- och energi tillhör ett av Tidöavtalets samarbetsprojekt närvarade ingen från Sverigedemokraterna. Partiet har tidigare varit kritiska till frågan om havsbaserad vindkraft.

Men Kristersson anser inte att det är ett problem.

– Nej, det är inte det. Jag har sagt det många gånger, och det tror jag att även Romina och Ebba sagt, att det finns ett fascinerande engagemang i enskilda kraftslag. En del är emot kärnkraft och andra emot vindkraft. Den här regeringen är för all fossilfri el. Det står i regeringsförklaringen, Tidöavtalet, säger han.

Dragna till domstol

De två projekten väntar båda på avgörande i mark- och miljödomstolarna vilket Dagens Nyheter tidigare rapporterat om, bland annat för tillstånden att uppföra kraftverken i Natura 2000-områden.

– Det här handlar om vad regeringen kan leverera på när vi handlett ärendena från vår sida, svarar Romina Pourmokhtari.

Forrige artikel Norska högern vill minska kommunernas möjlighet att hindra gruvor Norska högern vill minska kommunernas möjlighet att hindra gruvor Næste artikel Trots regeringsbeslut – miljöorganisation ger inte upp flygplatsstriden Trots regeringsbeslut – miljöorganisation ger inte upp flygplatsstriden
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.