Regeringen ska se över gruvavgifter

TILLSYN. Statens tillsyn av gruvor kostar mer än de avgifter som gruvbolagen betalar in. När avgifterna höjs de kommande åren kan det finnas anledning att större verksamheter börjar betala högre avgifter än andra, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Regeringen genomförde en höjning av avgifterna för prövning och tillsyn av gruvverksamhet med 50 procent år 2015. Men när de följande stegen nu ska genomföras fram till 2018, då kan det bli aktuellt att införa en mer avancerad avgiftsskala där stor betalar mer och liten mindre, istället för som i dag där avgiften är densamma för alla. Det framgår av klimat- och miljöminister Åsa Romsons svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M).

Underfinansierad tillsyn

Tillsynsverksamheten av gruvor är mycket underfinansierad, vilket Riksrevisionen har påpekat för regeringen i granskningsrapporten Gruavfall – ekonomiska risker för staten. Åsa Romson konstaterar också att avgifterna inte har höjts sedan år 1999 och att regeringen nu genomför en stegvis uppräkning för att gruvbolagen ska ha möjlighet att anpassa sig till de höjda avgiftsbeloppen.

Forrige artikel Skogsstyrelsen avvisar särregler för GMO Næste artikel Brandhärjat skogsområde får skydd
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.