Regeringen skjuter på skogsinköp

NATURSKYDD. Inköpen av skyddsvärd skog skulle öka kraftigt under 2016, men regeringen skjuter fram delar av inköpen på grund av flyktingkostnaderna.

Riksdagen beslutade i veckan om miljöbudgeten för år 2016, en budget som innehåller en kraftig ökning av anslaget till skydd av värdefull natur. Från drygt 930 miljoner kronor i år till drygt 1,34 miljarder kronor under 2016. Ett anslag som framför allt skulle gå till inköp av skyddsvärd skog.

Men nu meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen ska minska utgifterna med 8 miljarder kronor under 2016, på grund av kostnaderna för flyktingmottagandet. En sådan minskning är att anslaget till skötsel av värdefull natur minskar med 50 miljoner kronor under nästa år samt att delar av de planerade inköpen av skyddsvärd skog skjuts framåt i mandatperioden.

Lika mycket skog ska skyddas

250 miljoner kronor kommer anslaget att minskas med under 2016, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romsons (MP) pressavdelning. Avsikten är fortfarande att den totala satsningen på skydd av värdefull natur under mandatperioden ska vara intakt, det vill säga att inköpen endast skjuts fram i tiden, till 2017 och 2018.

Forrige artikel Grönt ljus för miljöbränslens skatterabatt Næste artikel Kamp mot artskyddsbrott kräver kunskapslyft Kamp mot artskyddsbrott kräver kunskapslyft
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.